U Krapini održana konferencija za medije o dodjeli sredstava po mjeri “Kreditom do uspjeha – kreditom do konkurentnosti“

ZAGORSKI PODUZETNICI PRVI U HRVATSKOJ ISKORISTILI KVOTU: Od 2015. do sada uzeli 139,9 milijuna kuna

Objavljeno: 23.12.2019. ivanabelosevic

U Krapini je održana konferencija za medije o dodjeli sredstava po mjeri“Kreditom do uspjeha – kreditom do konkurentnosti“. Pročelnica Krapinsko – zagorske županije za gospodarstvo Sanja Mihovilić rekla kako je natječaj krenuo 2015. godine zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i u toj kombinaciji uključene su banke koje provode subvencioniranje kredita.

80 poduzetnika

– Ovu mjeru su prepoznale i naše jedinice lokalne samouprave tako da po ovoj mjeri imamo subvencije kamata za poduzetnike, dva posto subvencionira Ministarstvo gospodarstva  ako se radi o proizvodnoj djelatnosti, a jedan posto ako se radi o uslužnoj djelatnosti. Županija subvencionira kredit s jedan posto i s jedan posto ga subvencionira jedinica lokalne samouprave, tako da poduzetnici dobivaju četiri posto subvencionirane kamate, ako govorimo o proizvodnim djelatnostima i tri posto, ako govorimo o uslužnim djelatnostima – istaknula je Mihovilić te dodala kako je prve godine kad je natječaj krenuo, iznos subvencija  bio 68 milijuna kuna.

– Naši poduzetnici su prvi u Hrvatskoj iskoristili tu kvotu i slijedom toga je nova kvota iznosila 32,6 milijuna kuna. U komunikaciji s Ministarstvom gospodarstva, ove godine su nam odobrene dvije kvote, prva je iznosila 29,4 milijuna kuna, a zadnja 10 milijuna kuna. Ukupno smo kroz ove godine imali kvotu od 139,9 milijuna kuna i poduzetnici su je iskoristili. Važno je napomenuti da su za ovu zadnju kvotu koja je bila 10 milijuna kuna, poduzetnici za nju iskazali interes u roku sedam dana i iskoristilo ju je šest poduzetnika – pojasnila je pročelnica Mihovilić i rekla kako je od uvođenja ovih mjera u nekoliko godina potporu iskoristilo 80 poduzetnika koji su investirali 192,6 milijuna kuna, a novozaposleno je 226 osoba.

– Slijedom toga 86 posto odobrenih subvencija je iz proizvodnih djelatnosti – naglasila je Sanja Mihovilić.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek kazao je kako su uspjeli postignuti ugovor s devet banaka i nema banaka u Republici Hrvatskoj koja nema sporazuma s Krapinsko – zagorskom županijom i to je jedan od razloga zašto smo kao županija uvjerljivo najbolji po korištenju kreditnog potencijala. Jedan od razloga je i to što smo mi u poslovnik stavili da naše sjednice mogu biti održane elektronskim putem tako da se ne čeka dva ili tri dana, nego se kako dobivamo zahtjeve sazivamo povjerenstvo i župan odmah donosi odluke. Zbog toga su poduzetnici zadovoljni i iskoristili su najviše sredstava – pojasnio je Ferek – Jambrek.

Dodatnih 10 milijuna kuna

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da ulaganje u nove tehnologije znači da će biti i povećanja proizvodnje, čime će se povećati naša konkurentnost na hrvatskom i europskom tržištu i imat ćemo nova zapošljavanja.  Na području Krapinsko – zagorske županije postoji dobra klima i kad smo potrošili 32 milijuna kuna, na sjednici Vlade potpisano je za još 10 milijuna kuna koje smo za tjedan dana plasirali. U petak sam zatražio dodatnih 10 milijuna kuna, a s početkom nove kalendarske godine zatražit ću još dodatnih 30 milijuna kuna, jer je procjena u suradnji s gospodarstvenicima na terenu da interes postoji.  Mi samo za subvenciju kamata, bez ovih koje smo sada izdali, izdvajamo 4,5 milijuna kuna i kad kompletno sve linije stavimo u funkciju to će biti između 5,5 i šest milijuna kuna. Zahvaljujem se i  Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta koji su prepoznali potencijal zagorskog gospodarstva i odobrili nam ta sredstva – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba