REZULTATI PREDSJEDNIČKIH IZBORA U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Evo kako se glasalo u vašem mjestu

Milanović pobijedio u svih sedam gradova i 16 općina, Grabar – Kitarović ipak koštala podjela desnog biračkog tijela, što znači neizvjesnost u drugom krugu

Objavljeno: 23.12.2019. Jelena Jazbec

Zoran Milanović s 29,55 i Kolinda Grabar – Kitarović s 26,65 posto glasova ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva od pet sati ujutro, na trećem je mjestu Miroslav Škoro s 24,45 posto glasova, dok je preostalih osam kandidati daleko ispod – Mislav Kolakušić s 5,87 posto, Dario Juričan s 4,61 posto, Dalija Orešković s 2,89 posto, Ivan Pernar s 2,31 posto, Katarina Peović s 1,12 posto, Dejan Kovač s 0,95 posto, Anto Đapić s 0,21 posto, dok je na posljednjem mjestu s 0,15 posto glasova, Klanjčanin Nedjeljko Babić.
U Krapinsko – zagorskoj županiji također je s 35,56 posto glasova pobjedu odnio Zoran Milanović, dok je Kolinda Grabar – Kitarović zauzela drugo mjesto s 26,82 posto, a Miroslav Škoro, sa 17,59 posto glasova, treće. U svojoj županiji nije se proslavio ni Babić, koji je bio tek osmi, sa samo 1,19 posto glasova.

“Odlična platforma”

Gledajući po zagorskim jedinicama lokalne samouprave, Milanović je, očekivano, pobjedu odnio u gradovima i općinama u kojima je na vlasti SDP – Bedekovčina, Donja Stubica, Klanjec, Mače, Pregrada, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Zabok, Zlatar i Zlatar Bistrica. Unatoč tome što je predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić podršku dao aktualnoj predsjednici Grabar – Kitarović, u zagorskim jedinicama lokalne samouprave gdje su načelnici iz redova Bandićeve stranke, Radoboju i Stubičkim Toplicama, ipak je pobijedio Milanović, kao i u HNS-ovim općinama Gornjoj Stubici, Kumrovcu, te u Zagorskim Selima, gdje je na čelu nezavisna načelnica i Hrašćini, gdje je na čelu HSS-ov načelnik. Nadmoćnu pobjedu SDP-ov je kandidat ostvario u Bedekovčini (43,86 posto), Hrašćini (42,96 posto) Humu na Sutli (40, 51 posto), Zaboku (44,93 posto) i Zlatar Bistrici (42,33 posto).
Predsjednik SDP-a KZŽ i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić nakon objavljenih rezultata je rekao kako zahvaljuje svima koji su izašli na izbore, kao i volonterima.
– Drago mi je što je Zoran Milanović pobijedio ukupno u Republici Hrvatskoj i u Krapinsko – zagorskoj županiji. To je odlična platforma za drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će, vjerujem, ponovno pobijediti i postati hrvatskim predsjednikom – istaknuo je Hajdaš Dončić.
HDZ-ova kandidatkinja Grabar – Kitarović pobijedila je u Budinščini, Desiniću, Đurmancu, Jesenju, Kraljevcu na Sutli, Loboru, Mihovljanu, Novom Golubovcu i Petrovskom. Iznenađujuće, Milanović je pobijedio Konjščini, Krapini, Krapinskim Toplicama, Mariji Bistrici i Oroslavju, dakle, jedinicama lokalne samouprave kojima upravljaju načelnici i gradonačelnici iz redova HDZ-a, kao i u Humu na Sutli i Velikom Trgovišću, koje vode načelnici koji su na lokalne izbore 2017. godine izašli uz podršku HDZ-a. Zanimljivo je i da je nezavisni kandidat Miroslav Škoro bio na drugom mjestu, ispred Grabar Kitarović, u Donjoj Stubici, Gornjoj Stubici, Oroslavju i Stubičkim Toplicama.

“Očekivani rezultat”

Rezultate izbora komentirao je i predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Zahvaljujem svim građankama i građanima, a prije svega Zagorkama i Zagorcima koji su izašli na izbore i sudjelovali u ovom festivalu demokracije. Čestitam i svim kandidatima koji su sudjelovali u prvom krugu izbora. Na razini Hrvatske, rezultati su očekivani, u kontekstu u kojem su se provodili izbori. Mi smo bili svjesni da s pozicije lijevog političkog bloka postoji kandidat Zoran Milanović, koji ima podršku većine ljudi njegovog svjetonazora, njegovih političkih stavova i promišljanja, a da se dio glasova koji pripadaju desnom centru, demokršćanskoj, narodnjačkoj i konzervativnoj opciji, podijelio između aktualne predsjednice, gospođe Kolinde Grabar – Kitarović i naše kandidatkinje te kandidata Miroslava Škore. U tom kontekstu su se odvijali izbori u cijeloj Hrvatskoj, a samim time i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ja sam zadovoljan rezultatima izbora u Krapinsko – zagorskoj županiji, 27 posto koliko smo dobili najbolji je rezultat gospođe Kolinde Grabar – Kitarović u cijeloj zapadnoj Hrvatskoj, ali i puno šire. Veliki dio glasača naše političke provenijencije s kojima mi imamo komunikaciju i koji su svjetonazorski bliski politici Hrvatske demokratske zajednice, pripao je i kandidatu Miroslavu Škori. Kada te glasove gledamo zbirno, demokršćanska i desna politička opcija u Krapinsko – zagorskoj županiji dobila je gotovo pet tisuća glasova više od kandidata ljevice. Naravno, to a priori ne znači da će tako biti i u drugom krugu. Za svakog glasača se treba boriti i svakog čovjeka treba poštovati. Mi ćemo učiniti sve da se kampanjom koju ćemo voditi u drugom krugu okupi cijeli taj desni politički krug i uvjeren sam u vrlo dobar rezultat naše kandidatkinje i u Krapinsko – zagorskoj županiji i u pobjedu u Republici Hrvatskoj. U tom kontekstu gledam svaki rezultat u svakoj općini i gradu na području Krapinsko – zagorske županije i svaka detaljnija analiza svakome sugerira što se zapravo dogodilo na ovim izborima i koji je izborni potencijal kandidata Milanovića, a koji kandidatkinje Kolinde Grabar – Kitarović u drugom krugu – rekao je Tušek.
Dugi krug predsjedničkih izbora održat će se 5. siječnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba