Potpisan ugovor o financiranju izgradnje sljemenske žičare vrijedan 537 milijuna kuna

Milan Bandić: Novom žičarom na Sljeme na Dan grada 2020.

Objavljeno: 18.12.2019. zagorjeinternational

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o kreditu za financiranje izgradnje sljemenske žičare u iznosu od 537 milijuna kuna, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je njezino puštanje u promet na Dan grada 2020. godine.

Zagrepčani već dugo iščekuju završetak izgradnje nove sljemenske žičare kojom će se voziti do omiljenog im izletišta na vrhu Medvednice. Stara žičara koja je puštena u pogon još davne 1963. godine, zatvorena je 2007. i od tada u javnosti svako malo započne polemika i digne se bura oko njezine izgradnje.

– Za Dan grada iduće godine vozit ćemo se novom žičarom na Sljeme, sa svim preformansama i karakteristikama najvećeg projekta i najveće žičare u Hrvatskoj, kako to i priliči – rekao je Milan Bandić prilikom potpisivanja ugovora u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Ugovor za financiranje projekta izgradnje Žičare Sljeme i garaže koji je vrijedan 537 milijuna kuna potpisali su, uz gradonačelnika Bandića, direktorica tvrtke Zagrebački električni tramvaj d.o.o. Luba Romčević Žgela te predstavnici banaka HBOR, PBZ, OTP i ZABA koje su u jednakim iznosima sudjelovale u financiranju.

– Sljemenska žičara jedan je od vitalnih projekata ZET-a. Stara žičara imala je kapacitet od 500 putnika u sat vremena, što je u zimskim uvjetima kada je najveći dio naših građana odlazilo na Sljeme kako bi uživalo u snježnim radostima, izazivalo dugotrajno čekanje, a čekalo se i po sat vremena. Nova sljemenska žičara koja je u izgradnji daleko je većeg kapaciteta, a to je 1500 putnika u jednom satu. Mislim da će ovaj projekt žičare Sljeme doprinijeti gradu Zagrebu, ZET-u i svim našim građanima, izletnicima, rekreativcima i turistima za bolje i kvalitetnije aktivnosti. Naravno, ZET će, kao što je 44 godine upravljao kvalitetno žičarom, nastaviti dalje i još bolje upravljati tom žičarom. Veselimo se 31. svibnju 2020. godine, kada ćemo se svi zajedno, ja se nadam, provesti u prvoj vožnji novom žičarom – kazala je direktorica ZET-a Luba Romčević Žgela.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su pregovori trajali dugo, zadnjih pola godine, ali su na kraju uspjeli zatvoriti kredit u iznosu od 537 milijuna kuna s kamatom od 2,75 posto na rok od 15 godina uz jamstvo grada Zagreba u iznosu od 80 posto kredita.

– Većina ili gotovo svi kapitalni projekti grada Zagreba financirani su kreditima. To je praksa svugdje u svijetu, pa tako i u gradu Zagrebu – kazao je Bandić i dodao da je Zagreb jedina europska metropola koja ima planinu 10 kilometara udaljenu od svog središnjeg “placa” i jedini je grad u Europi koji ima Svjetski skijaški kup na planini od 1033 metara.

U siječnju iduće godine, posjetitelji Snježne kraljice i ljubitelji ostalih sportova i snježnih radosti do Sljemena će doći asfaltiranom cestom, oni hrabriji vjerojatno i pješice, a ljepotu Medvednice i Sljemena promatrat ćemo iz ptičje perspektive od 31. svibnja iduće godine. (ZI/rc)

Fotografije: www.zagreb.hr

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba