U Stubičkim Toplicama održan IV. Memorijal “Boris Markus”

Općinskom vijeću uputit će se prijedlog da se jedna od ulica nazove po hrabrom vukovarskom branitelju, poginulom u prometnoj nesreći 1992. godine

Objavljeno: 16.12.2019. zagorjeinternational

U nazočnosti obitelji vukovarskog branitelja Borisa Markusa te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Općine Stubičke Toplice i Krapinsko – zagorske županije, u Pili je održan IV. Memorijal “Boris Markus”. Na mjesnom groblju u Kraljevom Vrhu, na Markusov su grob položile vijenac i upalile svijeće delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Krapinsko – zagorske – Ogranak Donja Stubica, Općine Stubičke Toplice te KZŽ, a zatim je u mjesnom domu u Pili, u nazočnosti Markusove obitelji, prijatelja, suboraca i susjeda, održan turnir u kartaškoj igri bella, na kojem je sudjelovalo 50 branitelja i članova njihovih obitelji.

Rezultati natjecanja

Memorijal je otvorio načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, a ispred Podružnice, obitelji i sudionicima Memorijala obratili su se predsjednik Ogranka Donja Stubica Vladimir Krmelić te dopredsjednik Podružnice Josip Horvatin. Prvo mjesto osvojio je UDVDR – Stubica ekipa 1, drugo mjesto UDVDR – Stubica ekipa 4, treće mjesto UDVDR – VP 67. bojne Zg i četvrto mjesto UDVDR – Stubica ekipa 3. Za sve natjecatelje i goste organizator je osigurao majice s logom memorijala te domjenak uz okrjepu, a za najuspješnije natjecatelje i medalje i pehare. Na Memorijalu je predstavljena i inicijativa da se Općinskom vijeću uputi prijedlog kako bi se jedna od ulica na prostoru općine nazvala po Markusu.

Logor u Mitrovici

Boris Markus bio je časnički namjesnik i pripadnik 204. (vukovarske) brigade Hrvatske vojske. Rodio se 1965. godine u Strmcu Stubičkom. U obranu domovine otišao je dragovoljno u srpnju 1991., u nastavnu bazu Rakitje, na obuku u 204. brigadu HV-a. Sudjelovao je u obrani Vukovara, bio je zarobljen od strane postrojbe JNA i odveden najprije u bolnicu u Novi Sad, jer je bio ranjen, a zatim u logor u Sremsku Mitrovicu, gdje ga teroriziraju i muče ukupno devet mjeseci. Razmijenjen je 14. kolovoza 1992. godine, ali povratkom kući, njegova želja za obranom domovine sve više jača, pa zadužuje odoru s planom ponovnog odlaska na ratište. Nesretnim slučajem stradava u prometnoj nezgodi 20. prosinca 1992. godine u Stubičkoj Slatini. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika HV-a, te je odlikovan Redom Zrinskog i Frankopana, Medaljom Vukovar.



U DUBRAVI ZABOČKOJ ORGANIZIRAN PRVI MEMORIJAL “GORAN ŠOŠTAR”

Devet ekipa natjecalo se u belli, u spomen na hrvatskog branitelja preminulog ove godine

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Krapinsko – zagorske županije, Ogranak Zabok uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka, organizirala je u domu Nogometnog kluba “Rudar” u Dubravi Zabočkoj prvi Memorijal “Goran Šoštar”, u spomen na preminulog hrvatskog branitelja Gorana Šoštara, pripadnika 103. brigade Hrvatske vojske. Šoštar je, zajedno s članovima UDVDR-a Ogranak Zabok organizirao i proveo u Krapinsko – zagorskoj i Virovitičko – podravskoj županiji 29 tečajeva informatičkog opismenjavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Preminuo je ove godine, nakon kratke i teške bolesti.
Prije početka Memorijala, na grob pokojnog hrvatskog branitelja delegacija UDVDR-a Ogranak Zabok, uz članove njegove obitelji, na gradskom groblju u Donjoj Stubici položila je vijenac i zapalila svijeće. Na Memorijalu u kartaškoj igri bella natjecalo se devet ekipa članova UDVDR-a Ogranak Zabok. Prvo mjesto odnijeli su sinovi hrvatskog branitelja Damira Goričkog, Josip i Petar, drugo mjesto ekipa Stjepan Jaković i Damir Gorički, treće mjesto ekipa Zvonko Travenščak i Nikola Kašić te četvrto mjesto ekipa Boško Jurec i Milivoj Duk. Najbolji natjecatelji nagrađeni su medaljama, a prva tri mjesta i peharima, koje im je uručio član udruge Milorad Hlupić. Za sve prisutne udruga je osigurala topli obrok, prigodnu majicu, veliki i mali kalendar udruge, a obitelji i gostima i prigodne poklone. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba