Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Krapini održana javna tribina na kojoj je izlagao Josip Kregar, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta

KORUPCIJA JE ZNAK LOŠE VLASTI: “Teško da će Hrvatska ikada napredovati”

Objavljeno: 16.12.2019. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održana je javna tribina “Korupcija“, na kojoj je izlagač bio profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Josip Kregar, koji je rekao kako su mjerenja korupcije takva da je teško da će Hrvatska ikada napredovati.

Indeks korupcije

– Korupcija nije zlo samo po sebi, ona je signal i simptom duboke bolesti koja je zahvatila društvene institucije. Jednostavnije rečeno, korupcija je znak loše vlasti, jer onda kad vlast svoj posao ne obnaša dobro, tada će se javiti i korupcija. Institucije koje su stvorene zbog toga da bi se smanjila ili kontrolirala korupcija, od USKOK-a do Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, od povjerenika za dostupnost informacija, pa do financiranja političkih stranaka, kod nas se polako promovira ograničenje, čak erozija utjecaja tih institucija. Kod nas orijentacija da će se korupcija zaustaviti kaznenim progonom, zapravo je nerealistična, jer postupci traju tako dugo da se zaboravi u čemu je grijeh onih koji su optuženi i oni se pojavljuju kao zvijezde na političkim predizbornim skupovima. Kod nas zbog dužine trajanja postupka, više nitko ne vjeruje da će biti kažnjene velike, već samo “male ribe“, zbog toga ova stagnacija nije samo znak da smo manje uspješni, nego je znak da se sasvim neuspješno borimo i zalažemo, a ne ostvarujemo rezultate – rekao je Kregar te dodao kako postoji nekoliko načina da se korupcija eliminira.
– Tri su stvari koje su prioritetne. Jedno je obraniti institucije koje su i stvorene za to da budu prevencija korupciji, ovdje mislim prvenstveno na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, kao i na Državno izborno povjerenstvo, kojem treba promijeniti ovlasti. Dakle, prva linija borbe je borba za opstojnost institucija, druga je zapravo jedna stvar koju smo propustili, a to je da se uči na uzorima, a ne na riječima. Mi nemamo osobe koje svojim ponašanjem predstavljaju primjer antikorupcije. Treće, budući da je korupcija nešto što nije znak ljudske slabosti ili grijeha, već je sistemski raširena, društvene, osobito političke reforme, su loše – objasnio je Kregar.

Predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko – zagorske županije Stjepan Ranogajec istaknuo je kako tijekom dvije godine koliko Povjerenstvo djeluje, putem tribina i raznih radionica nastoji osvijestiti građane o postojanju mogućih koruptivnih radnji koje se događaju u društvu te im daje naputke.

Nadležne institucije

– Nažalost, prijava ima, ali ljudi se još boje iznositi negativnosti koje se pojavljuju u društvu. Naravno, Antikorupcijsko povjerenstvo, kada dobije prijave, prosljeđuje ih nadležnim institucijama, koje dalje rade svoj posao ili ne rade – kazao je Ranogajec.

Javnoj tribini je prisustvovao i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

– Svi znamo kako je korupcija rak rana svakog društva, pa je tako u interesu Županije prije svega da sve bude transparentno i vidljivo. Zahvaljujem Povjerenstvu što intenzivno radi na suzbijanju korupcije i putem ovakvih tribina, kao i izdavanjem priručnika – rekao je Ferek – Jambrek. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba