“TRANSFORMERS” U TUGONICI: Ural Next 6×6, vozilo ruskog podrijetla koje do sada nije viđeno kao vatrogasno vozilo, zahvaljujući malom poduzeću ”Premetal Klemar” iz Tugonice, dobilo je sjajne vatrogasne obrise

TAK’ SE TO DELA: Obroncima Jahorine vozit će vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih, većinom mladih mještana

Objavljeno: 15.12.2019. zagorjeinternational

Mještani Tugonice u općini Marija Bistrica ovih su dana mogli primijetiti pomalo neobično vatrogasno vozilo, izvještava Radio Marija Bistrica. Naime, na probnu je vožnju krenuo Ural Next 6×6, vozilo ruskog podrijetla, koje do sada nije viđeno kao vatrogasno vozilo. No, zahvaljujući maloj tvrtki ”Premetal Klemar” iz Tugonice, upravo je ovaj Ural dobio sjajne vatrogasne obrise. Naime, naručitelj iz Sarajeva došao je na ideju da baš na ovakvo vozilo da ugraditi vatrogasnu opremu, a kako se ugled ovog malog poduzeća brzo širi, tako je izbor pao na njih.

Vatrogasna nadogradnja

Vatrogasna nadogradnja obuhvatila je spremnik vode od 7000 litara, pjenilo 500 litara, grijane prostore za opremu, grijače vode u spremniku, pumpu protoka 3000 litara po minuti, visoki i srednji tlak, vitlo za brzu navalu te ostala pripadajuća oprema (cijevi, mlaznice, međumješalice…) Vozilo je opremljeno svjetlosnom i zvučnom signalizacijom prema standardima. Vozilo izgleda impozantno, a naručitelj će ga koristiti na obroncima Jahorine. Tako će planinom proslavljenom Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, voziti vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih većinom mladih mještana Tugonice i članova lokalnog DVD-a Tugonica – Podgrađe.

Šestero zaposlenih

Inače, tvrtka ”Premetal Klemar” osnovana je 2015. godine s jednom zaposlenom osobom, no vrlo se brzo razvijala, pa osnivač i vlasnik Ivan Klemar danas ima šestero zaposlenika. Glavne djelatnosti poduzeća su izrada vatrogasnih nadogradnji, servisiranje postojećih nadogradnji, opremanje i izrada specijalnih vozila. U ovih niti pet godina, tvrtka je isporučila 20-ak vozila, a servisirano je mnogostruko više.
– Danas imamo proizvodni dio hale na oko 300 četvornih metara, ali već sljedeće godine planiramo proširenje na 600 četvornih metara – kaže Ivan Klemar te dodaje da je sve financirano vlastitim sredstvima.

FOTO: RMB

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba