POLICIJSKA STATISTIKA ZA STUDENI: Broj prometnih nesreća manji za 3,8 posto, a broj nesreća s alkoholiziranim sudionicima veći za 3,3 posto u odnosu na prošlu godinu

Prošlog mjeseca na zagorskim prometnicama dvije prometne nesreće s poginulima

Objavljeno: 15.12.2019. zagorjeinternational

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su u studenome obavili očevid kod 50 prometnih nesreća, što je za 3,8 posto manje nego u studenome prošle godine. Evidentirane su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, u 12 nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe zadobile teške, a deset osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 36 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Stradalo 14 osoba

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za dvije nesreće, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u padu je za 14,3, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 5,3 posto.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba veći je za dvije osobe, teže ozlijeđenih osoba manje je za 33,3 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 47,4 posto.
Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 14 osoba, što je za 36,4 posto manje nego u studenome prošle godine. Najviše stradalih osoba je životne dobi između 20 do 40 godina – u toj je dobnoj skupini stradalo pet sudionika i svi su, na sreću, zadobili lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina – 29 sudionika.
Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći je uzrok prometnih nesreća. Takvih je nesreća bilo 10, što je 20 posto od ukupnog broja nesreća. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše, po osam, bilo je sudara vozila iz suprotnih smjerova i bočnih sudara. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota, s 10 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio četvrtak, s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u danu je razdoblje između 19 i 20 sati, sa šest obavljenih očevida, te između 13 i 14  sati i između 22 i 23 sata, s po pet obavljenih očevida, dok su najsigurnija razdoblja bila između 1 i 2 sata, 2 i 3 sata, 3 i 4 sata, 4 i 5 sati, 8 i 9 sati i između 23 i 24 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

1340 prekršaja

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 100 sudionika, od kojih je 16 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 52 prometne nesreće sudjelovala 102 sudionika, od kojih je 12,7 posto bilo pod utjecajem alkohola. U studenome ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za dvije osobe ili dva posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 3,3 posto.
Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu evidentirali 1340 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 671 prekršaj, što je polovica od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (71) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (55). Utvrđen je i 21 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te po dva prekršaja odbijanja alkotestiranja i nekorištenja zaštitne kacige.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba