Istovremeno je počela i operativna policijska akcija “Mir i dobro“, čiji je cilj sprječavanje zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari te pirotehničkih sredstava

Od 15. prosinca do 1. siječnja u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva moći će se kupiti pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3

Objavljeno: 14.12.2019. IB

Već tradicionalno, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju “Mir i dobro”, koja je počela jučer i traje do 8. siječnja 2020. godine, a provodi se radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine, sprečavanja činjenja kaznenih djela, zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari te pirotehničkih sredstava.

Do 1. siječnja

Naime, u vrijeme blagdana veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava, čija prodaja nije dopuštena.
Pirotehnička sredstva kategorije F1 najmanje su opasna i mogu se prodavati  tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti građani i djeca starija od 14 godina.
Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.
Za sigurnu uporabu važno je da pirotehnička sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je nesigurno i opasno.

“Manje oružja, manje tragedija“

Također, policija podsjeća da je još uvijek u tijeku akcija “Manje oružja, manje tragedija“, kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba