JESTE LI VEĆ POSIJALI PŠENICU? Uz današnji dan vezani su brojni zanimljivi narodni običaji, pa, između ostaloga, djevojke mogu saznati i hoće li se udati iduće godine

ZAŠTITNICA DOBROG VIDA: Sretan imendan svim Lucijama!

Objavljeno: 13.12.2019. zagorjeinternational

Spomendan je sv. Lucije, zaštitnice od očnih bolesti, svetice koja se često prikazuje kako drži dva oka na plitici. Na slikama su joj također atributi svjetiljka ili baklja, ozljeda na vratu, mač ili bodež.
Kako piše Glas koncila.hr, sv. Lucija je rođena na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće. Prema legendi, potekla je iz ugledne i bogate obitelji. Još kao dijete zavjetovala se na djevičanstvo, ali ju je njezina majka Eutihija željela udati. Lucijin je otac umro kad je ona imala pet godina, a kada je majka oboljela, Lucija je s njome išla na hodočašće u Kataniju, na grob sv. Agate. Molitva i pojava sv. Agate ozdravili su majku, koja je također postala kršćankom. Sv. Agata Luciji se pojavila u snu i upozorila je na moć njezine vjere te na sličnu sudbinu kao što je bila Agatina, tj. mučeništvo koje će trebati pretrpjeti. Poslije povratka u Sirakuzu, Lucija je otkazala dogovoreni brak. Sa svojim imanjem i uz podršku obitelji, utemeljila je ustanovu za bolesne i siromašne. Čudesno ozdravljena majka u tome je podržala svoju kćer.

Vijenac sa svijećama

Spominje se da je Lucija sa svojim prijateljima u vjeri skupljala namirnice, a da bi imala obje ruke slobodne za nošenje jela, na svoju je glavu stavljala vijenac sa svijećama, da bi u mraku našla put. Kad je zaručnik doznao za otkazivanje zaručništva i za podjelu miraza, prijavio je Luciju prefektu Pashaziju, koji je zbog Lucijine djevičanske čistoće presudio da je treba odvesti u javnu kuću. No, ni volovska zaprega ni tisuću ljudi nisu mogli zavezanu Luciju pomaknuti s mjesta, ni čarobnjak, ni lomača zapaljena oko nje, kao ni usijano ulje, nisu joj mogli naškoditi. Tada je Luciji mačem probodeno grlo, a ona je, presječena grla, dalje glasno molila i naviještala skori kraj progona i mir kršćanima, skoru smrt cara Maksimilijana, a i progonstvo cara Dioklecijana.
Prema drugim legendama, Lucija je sama izvadila svoje lijepe oči i na posudici ih poslala svomu zaručniku, a Djevica Marija Luciji je podarila još ljepše oči. Lucija je umrla 305. godine, pošto joj je tadašnji biskup Eutychius podario svetu pričest.
Sv. Lucija se štuje kao zaštitnica Sirakuze, Venecije, siromaha, slijepih, pokajanih bludnica, bolesne djece, seljaka, staklara, čizmarskoga ceha, sedlara, tkalaca, krojača, švelja, električara, kovača noževa, kočijaša, podvornika, sluškinja, pokućara, vratara, pisaca, bilježnika, odvjetnika, protiv svih očnih bolesti, sljepoće, grlobolje i vrata, zaraznih i dječjih bolesti.

13 papirića

Uz spomendan sv. Lucije u Hrvatskoj su vezani brojni zanimljivi narodni običaj. Najčešći je običaj sijanja zrnja pšenice u tanjuriće, da bi do Božića izraslo. Zrno simbolizira novi život, a zelene vlati vitalnost i snagu. Po tome kako zrnje proklija, može se prognozirati kakva će biti ljetina. Ako loše klija, bit će mršava žetva. Kako od Lucije do Badnjaka ima dvanaest dana, može se očitati kakva će biti sljedeća godina: jedan dan kao jedan mjesec.
Tu je još jedan vrlo zanimljiv običaj: ako djevojka hoće znati hoće li se udati, na 12 papirića napiše se muško ime, a trinaesti ostane prazan. Svaku se večer vadi jedan papirić i ne gledajući ga baca se u vatru. Na Badnjak po ponoći izvadi se posljednji papirić; ako bude prazan, iduće godine neće biti svatova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba