Na sjednici Županijske skupštine usvojen proračun Županije koji iznosi 246,8 milijuna, a s proračunskim korisnicima gotovo milijardu kuna

“Proračun je u odnosu na izvorna sredstva maksimalan. Županija ne može sama financirati izgradnju sportskih dvorana, ali to ne znači da ne možemo plaćati kredit i sufinancirati do 15 posto“

Objavljeno: 10.12.2019. ivanabelosevic

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije usvojen je prijedlog proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu. Prihodi i primitci Županije za 2020., bez sredstava proračunskih korisnika iznose  245.551.659 kuna, uvećani za višak prethodnog razdoblja od 1.250.000 kuna, ukupno iznose 246.801.659 kuna. Tako je proračun za 1.264.474 kuna ili 0,5 manji u odnosu na 2019. kada je iznosio 248.066.134 kuna. Planirani rashodi i izdaci same Županije, iznose 246.801.659 kuna, što je za 1.264.474 kuna ili 0,5 manje u odnosu na proračun za 2019. kada je on iznosio 248.066.134 kuna.

Županov amandman

U odnosu na planiranje proračuna prethodnih godina, sada je novina da se izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, od 1. siječnja 2020. poslovi Ureda državne uprave povjeravaju Županiji. Sredstva za obavljanje povjerenih poslova doznačivat će se Županiji iz državnog proračuna i za 2019. godinu predviđen je iznos od 9.000.000 kuna. Osim kontinuiranih aktivnosti, proračun obuhvaća i realizaciju kapitalnih projekata predviđenih Strategijom razvoja Krapinsko – zagorske županije i to dovršetak izgradnje Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini, dovršetak projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja“,  dovršetak dvorane u Hrašćini,  energetsku obnovu  šest škola (OŠ u Đurmancu, Gornjoj Stubici, Konjščini i Kumrovcu te srednje škole u Bedekovčini i Konjščini),  Nastavak projekata Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, sufinanciranje sanacije dva odlagališta otpada, projektiranje energetske obnove OŠ Marija Bistrica i COO Krapinske Toplice,  izradu projektno -tehničke dokumentacije Centra kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku i  izradu projektno -tehničke dokumentacije Znanstveno – edukativno zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec.

Proračun KZŽ za 2020. godinu s proračunskim korisnicima iznosi preko 969 milijuna kuna što je za 227 milijuna kuna ili 30,7 posto više u odnosu na 2019., kada je iznosio preko 741 milijun kuna. Navedeno povećanje prvenstveno je posljedica uključivanja u proračun rashoda za zaposlene u obrazovnim ustanovama.

Amandman na proračun je dao župan Željko Kolar, koji je tražio da se sredstva od 236.500 kuna predviđena za izradu projektno – tehničke dokumentacije za projekt Znanstveno – edukacijskog zabavnog centra Stubički Golubovec prenamijene, obzirom da je na sjednici u Krapini prošlog tjedna Vlada donijela zaključak kojim se za taj projekt osiguravaju sredstva iz državnog proračuna u visini od 1.500.000 kuna. Stoga je ovim amandmanom predloženo da se planirana sredstva raspodijele u druge svrhe te da se direktne potpore u poljoprivredi povećaju za 236.500 kuna, tako da novi iznos bude 1.856.500 kuna.

Amandman na proračun podnio je i Stjepan Ranogajec (HSP AS), no on je odbijen. Ranogajec je tražio da se u proračunu poveća stavka za sport za 400.000 kuna, jer smatra da se s godina ta stavka, u odnosu na druge premalo povećala.

Župan Kolar mu je na to rekao kako  je proračun dobrim dijelom vezan za obrazovanje.

– Pazili smo da ne bi ugrozili ni jednu ciljnu skupinu.  Prvi smo puta u proračun stavili 400 tisuća kuna za proizvođače mlinaca, kako bi im omogućili da prošire proizvodnju i lakše izađu na tržište. Na žalost ne mogu prihvatiti amandman, jer smo sredstva Školskom sportskom savezu povećali na 300 tisuća kuna, što je 80 tisuća kuna više nego ove godine. Ne smijemo zaboraviti da gradimo sportske dvorane koje će koristiti sportaši i sportski klubovi, tako da ne možemo reći da ne vodimo brigu o sportu – istaknuo je Kolar.

“Ne podcjenjujem sjednicu Vlade“

Proračun je komentirao HDZ-ovac Danijel Vnuk koji je kazao kako ga brine to što sportske dvorane imaju građevinske dozvole, a u proračunu nigdje nije predviđena njihova gradnja.

– Ima li Županija mogućnost za to ili nema? Mi ovim proračunom ne otvaramo niti jedno gradilište, a Vlada je na svojoj sjednici održanoj prošli petak u Krapini donijela odluke o investicijama od 3,68 milijardi kuna, među kojima je i cestovna infrastruktura, gradnja šest sportskih dvorana, kupnja magnetske rezonance za Opću bolnicu Bračak, kupnja robota za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i još mnogo toga – napomenuo je Vnuk.

Kolar mu je na to rekao kako u zaključcima Vlade za ovih 3,68 milijardi kuna, nema rokova.

– To su zaključci i prijedlozi zaključaka, dok je jučer za Slavoniju, Baranju i Srijem ugovoreno 11,6 milijardi kuna. Što se tiče 3,68 milijardi kuna za Krapinsko – zagorsku županiju, od tog iznosa 1,6 milijardi odnosi se na brzu cestu Marija Bistrica –Popovec i samo do Marije Bistrice bi projektna dokumentacija trebala biti gotova i s radovima bi se trebalo započeti pred lokalne izbore 2021. i ta cesta ne može biti gotova godinu i pol do dvije.  Dalje, Ministarstvo prometa se zadužuje da krene u pregovore s koncesionarom oko druge cijevi tunela na autocesti Zagreb – Macelj, naravno da mi to podržavamo, ta koncesija je do 2022. godine i objektivno prije 2025. nema šanse da se zapikne lopata i za to je uračunato 700 milijuna kuna. Odluka o elektrifikaciji pruge je odlična odluka Vlade, ali za to se moramo javiti na europske natječaje jer ni Vlada ne zna kad će biti natječaj za mobilnost. Ta je odluka napravljena u najboljoj mjeri i pozdravljam je, ali prije 2023., 2024. nema šanse da krenemo s tim projektom i time prelazimo preko tri milijarde i kad dolazimo do tih cifri, tih cifri zapravo nema. Imate jedino one cifre koje  se vide u proračunu Hrvatskih cesta u projekcijama za 2020., 2021. i 2022. godinu. Tako da ne možemo govoriti o nekakvim velikim investicijama koje je donijela Vlada u Zagorje jer nije, ali imamo sjajnih odluka i zahvalili smo se za njih, prvenstveno za magnetsku rezonancu i Centar za robotiku od 1,5 milijuna kuna – napomenuo je Kolar te dodao kako su potpisali ugovor od 30 milijuna kuna za Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu.

– Mi smo bili spremni i čekali smo od ožujka za to, ali naravno da je Vlada iskoristila priliku da sad potpiše ugovor, ali ja s tim nemam problema, jer je to dobrobit za nas. Što se tiče investicija, tako dugo dok nismo ušli u Europsku uniju i počeli koristiti Europske fondove, niti jedan gradonačelnik, načelnik ili župan nije mogao napraviti više od jedne, maksimalno dvije investicije koje su bile na razini od sedam do devet milijuna kuna. Županija iz svojih izvornih prihoda ne može financirati izgradnju školskih sportskih dvorana, ali to ne znači da ne možemo plaćati kredit, a projektnu dokumentaciju smo zajedno isfinancirali.  Ako Vlada s Europskom komisijom uspije ispregovarati sredstva, mi ćemo ako treba financirati i 15 posto. Ne možemo otvarati nove projekte, dok ove ne završimo jer to financijski nije održivo i nisam htio napuhavati proračun. Objektivno, proračun Županije od 246 milijuna kuna, u odnosu na ova izvorna sredstva je maksimum maksimuma. To ne znači da nećemo krenuti, možda već ove godine, građevinske dozvole su tu, sjest ćemo s rukovodstvom gradova i općina i Vladom i razgovarat ćemo o modelu financiranja – naglasio je Kolar.

Na to je Vnuk rekao kako je pretenciozno omalovažavati projekte Vlade, jer ni jedna Vlada do sad nije podržala projekte za Zagorje u tolikoj vrijednosti, a župan je odgovorio da ni u jednom trenutku nije izjavio bilo koju rečenicu koja bi bila podcjenjivačka na sjednicu Vlade koja je održana u Krapini.

– To je brutalna istina, kojoj ne možemo pobjeći. Ja nisam naučen blefirati, da sam stavio stavku izgradnje sportskih dvorana i povećao prihode, onda bi se pitali od kud sad to povećanje. Mi kad s Vladom dogovorimo model financiranja, mi smo s rebalansom proračuna na Županijskoj skupštini za dva tjedna, ali prije dok ne znamo uvjet pod kojim ćemo to raditi, ne možemo ništa. Treba biti realan i onda nam se neće dogoditi da nam stoje gradnje po sedan godina, moramo imati zatvorenu financijsku konstrukciju i svaka dvorana mora biti gotova za godinu i pol dana. Rekli se da nemamo investicija – za Centar kompetencija, dio nastave moramo preseliti u gimnaziju, a dio u osnovnu školu. Ukupna je investicija 35 milijuna kuna i onda još kroz soft i održivost projekta na pet godina ćemo još imati dodatnih 65 milijuna kuna i to za čitavu sjeverozapadnu Hrvatsku, za preko 30 partnera. Ako to nije investicija i iskorak, onda ne znam što bi mi trebali nazvati investicijom – zaključio je Kolar.

Aktualni sat

Na početku je održan aktualni sat na kojem su se javila tri vijećnika. Stjepan Ranogajec pitao je za projekt poboljšanja primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja Krapinsko – zagorske županije, koji se dijelom financira iz sredstava Europske unije i dijelom iz proračuna Županije. Župan Kolar mu je odgovorio kako je za projekt traženo produženje roka i da će detaljne informacije dobiti pisanim putem. Ivan Hren iz HDZ kazao je kako ima upita mještana, kako postoji problem oko izgradnje bazena u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice te ga je zanimalo u kojoj su fazi radovi.  Župan je rekao kako ima nekih problema oko projektne dokumentacije, kad se riješe nastavit će se s radovima i rokovi nisu u pitanju. Daniela Vnuka zanimala je realizacija projekta WiFi4u za Srednju školu u Oroslavju, jer se Grad obratio školi za suglasnost za postavljanje antena na krov škole i suglasnost se od Županije čeka više od mjesec i pol dana. Kolar mu je odgovorio kako su ravnatelji pojedinih škola, tražili očitovanje od Krapinsko – zagorske županije, je li ta oprema sigurna i Županija je tražila mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali odgovor još nisu dobili.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba