Čelnici Krapinsko – zagorske županije i načelnik Velikog Trgovišća položili vijence kraj rodne kuće dr. Franje Tuđmana

Obilježava se 20. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika

Objavljeno: 10.12.2019. zagorjeinternational

Obilježava se 20 godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću, jutros je vijence položila delegacija Krapinsko – zagorske županije, u kojoj su bili župan Željko Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek. Vijenac je položio i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.
– Kroz Domovinski rat smo, zahvaljujući hrvatskim braniteljima, uspjeli prije svega obraniti, a potom i osloboditi velik dio hrvatskog teritorija, a nakon toga jednom vrlo mudrom odlukom predsjednika Tuđmana, mirnom reintegracijom, vratili smo hrvatsko Podunavlje i Vukovar pod pravni suverenitet Republike Hrvatske, iako je Hrvatska tada imala snage da i vojno oslobodi taj teritorij, no u tom slučaju broj žrtava bi bio velik i s jedne i s druge strane. Takve povijesne ličnosti otvaraju i neke druge teme. Bilo je poteza koji nam nisu trebali u to vrijeme, prije svega mislim na pretvorbu i privatizaciju koja se nije trebala raditi za vrijeme Domovinskog rata, tu je i odnos prema Bosni, ali ostavimo povjesničarima neka se bave tim stvarima – rekao je župan Kolar.
U 16 sati svoj dolazak u Veliko Trgovišće najavila je i hrvatska predsjednica i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar – Kitarović.



Dr. Franjo Tuđman – zagorski sin i utemeljitelj moderne hrvatske države

Franjo Tuđman bio je rođen 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je srednju školu završio u Zagrebu. Od 1941. godine sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu. Nakon Drugog svjetskog rata završio je studij u Beogradu, na Višoj vojnoj akademiji. Iako je 1960. promaknut u čin generala, sljedeće godine napustio je vojnu službu i posvetio se znanstvenom i publicističkom radu. U Zagrebu je 1961. osnovao Institut za historiju radničkoga pokreta, gdje je obnašao dužnost direktora do 1967. godine. Profesorom na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1963., a doktorom povijesnih znanosti postaje 1965. godine. Objavio je veći broj knjiga i članaka iz povijesnih znanosti, vojne teorije, suvremene nacionalne povijesti te filozofije povijesti i međunarodnih odnosa.

Sudski progoni

Njegova gledišta, ponajprije protivljenje nametanju kompleksa krivnje hrvatskom narodu zbog NDH u Drugom svjetskom ratu, izložile su ga političkim, a zatim i sudskim progonima. Izbačen je iz Saveza komunista Hrvatske 1967., kada je morao napustiti i Institut, uklonjen je sa Sveučilišta u Zagrebu te umirovljen radi sprečavanja javne djelatnosti.
U prvom političkom procesu godine 1972., osuđen je na dvije godine zatvora, a 1981. na tri godine zatvora i zabranu javnog djelovanja u razdoblju od pet godina, zbog davanja intervjua švedskoj i njemačkoj televiziji te francuskom radiju, u kojima je govorio o svojim povijesnim prosudbama u prilog pluralističkoj demokraciji. Od 1987., kada mu je vraćena putovnica, putuje u inozemstvo, gdje svojim predavanjima dovodi do buđenja i stvaranja hrvatskog nacionalnog demokratskog pokreta među hrvatskim iseljenicima. Hrvatsku demokratsku zajednicu osnovao je 1989., kada postaje njezinim predsjednikom.

Državne i vojne počasti

Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima održanima u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata, u Saboru je 30. svibnja 1990. izabran za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon donošenja novog demokratskog Ustava Republike Hrvatske 22. prosinca 1990., na neposrednim je predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. izabran za predsjednika hrvatske države. Ponovo je izabran za predsjednika u lipnju 1997. godine. Svojim uspješnim vodstvom hrvatske unutarnje i vanjske politike te vojno – redarstvenih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata, dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.
Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca, uz državne i vojne počasti te uz ispraćaj više stotina tisuća hrvatskih građana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba