Vrijeme je da se ušuškate ispod dekice i uživate u dugim zimskim večerima

KOJI JE VAŠ FAVORIT? Donosimo popis 15 božićnih filmskih klasika koje morate pogledati ovog prosinca

Objavljeno: 07.12.2019. zagorjeinternational

Za mnoge je prosinac najljepši mjesec u godini. Hladni dani i duge zimske noći tjeraju nas da se zatvaramo u kuće i uz pucketanje vatre u kaminu uživamo u – filmskim maratonima. Prosinac bez kultne komedije “Sam u kući” više ne možemo ni zamisliti, no, nemojte zaboraviti da ima još vrhunskih blagdanskih klasika koje jednostavno morate pogledati ovog prosinca.

1. “Božić Charlieja Browna” (A Charlie Brown Christmas, 1965.) – bezvremenski Charlie Brown pita se u što se to pretvorio Božić te nas podsjeća kako je ipak važnije obiteljsko slavlje od manijakalnog pražnjenja polica trgovačkih centara.

2. “Divan život” (It’s a Wonderful Life, 1946.) – glavni junak filma George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisnuli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu, bio je gubitak značajne svote novca, koju je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Dokazuje mu je da je njegov život dragocjen i da se mnoga dobra ne bi dogodila da se nije rodio.

3. “Grinch” (2018.) – radi se o najnovijoj ekranizaciji utemeljenoj na fiktivnom popularnom liku kojeg je izmislio američki pisac za djecu Dr. Seuss. U animiranoj obiteljskoj komediji nakon gotovo dva desetljeća simpatično zeleno gunđalo vraća se na velike ekrane. Grinch je, naravno, odlučan u namjeri da upropasti Božić u selu Whoville, no, umjesto da on ukrade Božić kao što smjera, velikodušnost i blagdanski duh jedne djevojčice osvojit će njegovo srce i možda čak spriječiti njegove zle namjere.

4. “Najluđi Božić” (National Lampoon’s Christmas Vacation, 1989.) – urnebesna komedija inače je dio filmske serije “National Lampoon’s Vacation”, popularnih komedija koje prikazuju nevolje u obitelji Griswold, prosječne američke obitelji kojoj se svaki praznik, ljetovanje ili izlet pretvori u noćnu moru. Film je postigao velik uspjeh i jedna je od najpopularanijih američkih božićnih komedija svih vremena.

5. “Božićna priča” (A Christmas Story, 1983.) – film prati Ralphieja Parkera, dječaka koji ranih 40-ih živi u Indiani i čezne za time da za Božić dobije dječju pušku. Unatoč majčinim protestima da će si izbiti oko, Ralphie ustraje, neuspješno nastojeći dobiti pomoć svog učitelja i Djeda Božićnjaka. Za sve to vrijeme, mora se nositi i s parom nasilnika te nastojati da se ne nađe u središtu razmirice između svojih roditelja.

6. “Vilenjak” (Elf, 2003) – na Badnjak prije mnogo godina, maleno dijete iz sirotišta zavuklo se u Djedovu vreću s igračkama i slučajno nezamijećeno dospjelo u radionicu Djeda Božićnjaka na Sjevernom polu. Iako ga surogat-otac odmah prihvati i odgoji kao vilenjaka, on je tri puta veći od svih ostalih i uskoro postaje jasno da se Buddy (Will Farrell) nikada neće do kraja uklopiti u vilenjački svijet. On mora pronaći svoju pravu obitelj…

7. “Sam u kući” (Home alone, 1990.) – Kevin McCallister (Macaulay Culkin) je dječak koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku, gdje će provesti božićne blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše Kevina, koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući, što isprva nitko ne primjećuje. Tada na scenu stupaju Harry (Joe Pesci) i Marv (Daniel Stern), pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma, postavljajući brdo zamki za neželjene goste.

8. “Čudesni Božić” (The Santa Clause, 1994.) – Scott uz pomoć svog sina zamijeni Djeda Božićnjaka, koji je pao s krova i ozlijedio se. Scott oblači njegovo odijelo i nastavlja njegovu misiju, no uskoro saznaje da njegova uloga novog Djeda Božićnjaka nije privremena.

9. “Božićna priča” (A Christmas Carol, 2009.) – snimljena prema književnom klasiku Charlesa Dickensa, u režiji Roberta Zemeckisa i s Jimom Carreyjem u glavnoj ulozi, ovo je bezvremena priča o starom škrcu koji se mora suočiti s duhovima Božića koji pokušavaju unijeti malo dobrote u njegovo toliko hladno srce.

10. “Zapravo ljubav” (Love Actually, 2003.) – film prikazuje nekoliko ljubavnih priča, čiji se glavni likovi tijekom filma međusobno isprepliću, a radnja filma počinje pet tjedana prije Božića.

11. “Čudo u 34. ulici” – (Miracle on 34th Street, 1994.) – priča o djevojčici koja je naizgled prije vremena odrasla sputavajući svoju maštu, izvrsno pokazuje kako su upravo mašta i dječja naivnost ono što nas štiti od ciničnog i opasnog svijeta odraslih.

12. “Polarni Express” (The Polar Express, 2004.) – Na Badnju večer jedan dječak, odvažan klinac na rubu puberteta, počinje sumnjati u postojanje Djeda Božićnjaka. Dok vani pršti snijeg, točno pet minuta prije ponoći pred njegovom se kućom zaustavi starinski vlak, a simpatični ga kondukter pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu, gdje će, ako iskreno vjeruje, upoznati pravog Djeda Božićnjaka. Na nezaboravnom će mu putovanju društvo praviti sva ona djeca koja još jednom prije no što počnu sazrijevati, žele osjetiti duh Božića.

13. “Četiri Božića” (Four Christmases, 2008.) – Kate (Reese Witherspoon) i Brad (Vince Vaughn) mladi su par, oboje djeca razvedenih roditelja koji su se oženili po drugi put. Ta ih činjenica stavlja pred nemoguću misiju – tijekom Božića moraju posjetiti sve četiri kuće u kojima sada žive njihovi roditelji.

14. “Ljubav i praznici” (The Holiday, 2006.) – Cameron Diaz i Kate Winslet dvije su žene koje su prošle kroz loše trenutke s muškarcima baš prije praznika. U očajničkoj želji za promjenom, zamijene se za kuće i otputuju u suprotnim smjerovima – Diaz u London, a Winslet u Los Angeles. Obje se nađu u potpuno nepoznatom gradu, no jako se brzo prilagode svom novom okruženju.

 

15. “Luda božićna zvona” (Jingle All The Way, 1996.) – Predbožićno je doba, a bogati biznismen Howard Langston (Arnold Schwarzenegger) zaokupljen je poslom do zadnjeg trena, primajući posljednje narudžbe od klijenata koje jednostavno ne može odbiti, kao što ne može odbiti ni svog sina Jamieja, koji želi najpopularniju akcijsku figuru ove sezone – Turbo Mana! Nažalost, pred Howardom je velik problem. Badnja je večer, a Turbo Man rasprodan je još od Dana zahvalnosti. Howardova potraga za Turbo Manom u zadnji tren pretvori se u ludu odiseju kakvu nije mogao ni zamisliti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba