POLITIČKI DOGAĐAJ DESETLJEĆA: U Krapini održana sjednica Vlade RH, koja se donošenjem niza odluka obvezala u narednim godinama na području Krapinsko – zagorske županije razvijati projekte vrijedne 3,7 milijardi kuna

POGLED U BUDUĆNOSTI: Elektrifikacija pruge Zabok – Krapina, izgradnja drugog kolnika na AZM-u, obnova Kumrovečke pruge, izgradnja šest školskih dvorana, novi MR u zabočkoj bolnici, robot za fizikalnu terapiju u SBKT-u i još 40-ak projekata diljem Zagorja

Objavljeno: 06.12.2019. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj se raspravljalo o 38 točaka dnevnog reda te su donesene neke od strateških i kapitalnih odluka u smislu prometne i željezničke infrastrukture. Sjednici su, uz predsjednika Vlade i ministre, prisustvovali i brojni drugi državni i županijski dužnosnici, zagorski saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici.
Na početku sjednice, premijer Andrej Plenković rekao je kako ovo druga sjednica Vlade koja se nakon 14 godina održava u Krapini, središtu Krapinsko – zagorske županije.
– Drago mi je što ćemo danas u gradu Ljudevita Gaja imati prigodu napraviti jedan pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka Vlade koje idu ka većem, bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko – zagorske županije i grada Krapine – rekao je premijer Plenković te dodao kako je velik broj konkretnih projekata i investicija koji su već realizirani.
– Financijska težina ove sjednice, odnosno, samih zaključaka i odluka Vlade bit će tri milijarde 602 milijuna kuna, a ugovori i odluke koji će se uručiti i potpisati, iznose još 81 milijun, što znači sve zajedno tri milijarde 683 milijuna kuna zajedničkih projekata za Krapinsko – zagorsku županiju. To je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica područne i lokalne samouprave – istaknuo je premijer Plenković.

Indeks razvijenosti

Dobrodošlicu u Krapinu svima je zaželio gradonačelnik Zoran Gregurović.
– Krapina spada u sedmu skupinu po indeksu razvijenosti te se često uopće ne može javljati na nacionalne natječaje, dok na prijavnicama za EU fondove gubimo bodove ili dobivamo manji udio financiranja. I bez obzira što Krapina spada u skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u RH, naš proračun je mali i njime ne možemo pokriti sve ono što naši stanovnici očekuju od nas. No, vjerujem da ćemo kroz otvoreni dijalog, kakav je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela kao politički standard, i to pitanje u godinama koje su ispred nas pokušati riješiti – kazao je Gregurović.
Okupljene je pozdravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Izuzetno me veseli što je Vlada Republike Hrvatske na neki način valorizirala sve one projekte koje je pripremala naša županija. Bez obzira na to jesmo li na vlasti ili u oporbi, zajednički ciljevi su nam razvoj i stvaranje boljih uvjeta za život svih naših građana – rekao je župan Kolar, koji je tijekom svog govora apelirao i na razvojni sporazum koji je pripremilo pet župana iz sjeverozapadne Hrvatske, jer, rekao je, on jamči ravnomjeran razvoj i dodatni zamah gospodarstvu i ostanku ljudi u ovim krajevima.
Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odgovorio je na županov apel te mu rekao da, što se tiče razvojnog sporazuma, primljen je zahtjev KZŽ i da ih veseli rad na zajedničkoj izradi takvog razvojnog sporazuma.
– Vjerujem da ćemo ga zajednički završiti i da će se u sljedećoj financijskoj omotnici osigurati sredstva za provođenje sporazuma. Sama dinamika bit će sukladna zakonu. Glede indeksa razvijenosti koji je spomenuo gradonačelnik, na inicijativu predsjednice republike Kolinde Grabar – Kitarović i njezinog gospodarskog savjeta, sada su ti indeksi razvijenosti maknuti iz natječaja – objasnio je ministar Pavić.
U svom obraćanju, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako je u pripremi ove sjednice KZŽ iskazala interes oko izgradnje gotovo pet strateških investicijskih projekata, koje je Vlada i podržala.
– Prvi je interes za izgradnjom, odnosno, elektrifikacijom pruge Zabok – Krapina – državna granica s Republikom Slovenijom, izgradnja Znanstveno – edukativno – zabavnog centra Zagorje, dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, izgradnja vanjskih bazena i hotelskog smještaja Specijalne bolnice Stubičke Toplice te Oroslavsko – stubička obilaznica – rekao je ministar Horvat.

Obnova krovišta

Na sjednici su prihvaćeni brojni zaključci i odluke, pa tako i zaključci koje je iznio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, o nastavku realizacije projekta izgradnje državne ceste Zabok – Krapina, na dionici uz industrijsku zonu u Zaboku duljine 3,2 kilometara i dionici od Velike Vesi do Krapine duljine 2,36 kilometara. Vrijednost projekta procjenjuje se na 60 milijuna kuna bez PDV–a. Prihvaćen je i zaključak o realizaciji projekta izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok, na dionicama od Popovca do Kašine i od Kašine do Zlatar Bistrice, u duljini od 23,1 kilometar, sa spojnom cestom prema Brezničkom Humu, u duljini od 19,5 kilometara, čija vrijednost iznosi 1,6 milijardi kuna bez PDV–a.
– Ukupna vrijednost predloženih projekata iznosi 2,6 milijardi kuna, od čega je 315 milijuna kuna namijenjeno razvoju željezničke infrastrukture, a 2,3 milijarde kuna vrijednost je projekata namijenjenih razvoju cestovne infrastrukture u Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je ministar Oleg Butković.
Slijedom toga, prihvaćen je i prijedlog obnove željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec – državna granica, na dionici Harmica – Klanjec, u duljini od 19,4 kilometara, te projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zabok – Đurmanec – državna granica, na dionici Zabok – Đurmanec – Hromec, u duljini od osam kilometara.
Što se tiče školstva na području KZŽ, Vlada je poduprla projekt izgradnje školskih sportskih dvorana u Oroslavju, Gornjoj Stubici, Krapinskim Toplicama, Petrovskom, Konjščini i Velikom Trgovišću, kao i obnovu krovišta Osnovne škole Augusta Cesarca u Krapini. Isto tako, jedna od točaka dnevnog reda bio je Znanstveno – edukativno – zabavni centar “Zagorje”, projekt o kojem je govorio ministar Marko Pavić, istaknuvši kako je svaki takav projekt dobrodošao. Osigurana su sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna kako bi projekt u Dvorcu Stubički Golubovec mogao krenuti s realizacijom.
Radi podizanja kvalitete i bolje dostupnosti pružanja zdravstvenih usluga u okviru radiologije, u iduće će dvije godine za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, biti osigurano sedam milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna za nabavu robota za fizikalnu terapiju za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Nakon sjednice Vlade potpisano je i osam sporazuma te je uručen 51 ugovor, dodatak ugovorima, odluka i tabularna isprava, vezana uz projekte u nadležnosti više ministarstava. Vrijednost je više od 80 milijuna kuna.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo održanom sjednicom.

– Danas su donesene jako važne odluke. Što se tiče grada Krapine, ima nekoliko projekata koji su godinama bili na hlađenju, konkretno, državna cesta D74 od Krapine prema Varaždinu, poddionica Žutnica – Gorjak, koja se konkretizira, i neke druge ceste koje su ušle u planove. Mogu samo pohvaliti sav napor i trud koji je uložen u pripremu ove sjednice i projekte koji su zaključcima Vlade odobreni – pojasnio je Gregurović.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić izjavio je kako Andrej Plenković, veliki dramatolog, sjednicu Vlade koristi kao PR alat za kampanju Kolinde Grabar – Kitarović.
– Od najavljenih tri milijarde kuna, radi se o projektima od dvije milijarde kuna koji se već provode od 2015. godine. Ovdje za Zagorje nema ništa novo, ovo su projekti koji se provode i jedan popis želja koje bi se ionako provodile. Jedino kome ja mogu čestitati su gradovi i općine, koji neovisno o sjednici Vlade, sa svojim znanjem i sposobnostima uspijevaju dobiti sredstva na natječajima. Ovo se ne radi ako želite biti ozbiljna država. Sjednica se izvan Zagreba odvijaju ako je neka ratna ili elementarna opasnost – istaknuo je Hajdaš Dončić.
Zaključke donesene tijekom sjednice kratko je prokomentirao premijer Andrej Plenković.

Vodno gospodarstvo

– Drago mi je da smo danas održali 11. sjednicu Vlade van Zagreba i to u Krapini. Današnja sjednica važna je poruka razvoja Hrvatskog zagorja, osobito u nekoliko važnih područja – području vodnog gospodarstva, to su točke koje je predstavio ministar Čorić i koje će bitno pojačati kvalitetu života na ovom području. Zajednički smo radili na održavanju ove sjednice Vlade, kako bismo doprinijeli razvoju Krapinsko – zagorske županije i sjeveru Hrvatske. Važno je podcrtati da je bila vrlo kvalitetna priprema, radili smo nekoliko mjeseci i rezultate će osjetiti svi građani u Hrvatskom zagorju – naglasio je Plenković te na pitanje novinara prokomentirao kritiku oporbe, prvenstveno Siniše Hajdaša Dončića prema Vladi, koji je rekao kako bi se svi ti projekt dogodili i bez Vlade.
– Što se tiče župana, ja sam ga pažljivo slušao, on je govorio jako dobro i možda htio još više, ali da bismo bolje razumjeli stvari, projekti koji dođu na sjednicu Vlade moraju biti u cijelosti zaokruženi i pripremljeni. Što se tiče gospodina Hajdaša Dončića, poznatog prijavitelja, suspendiranog potpredsjednika SDP-a, njegove komentare, s obzirom na to da smo u županiji u kojoj je on nekad bio župan, umjesto da kaže hvala i čestita, bolje bi mu bilo da šuti – naglasio je premijer.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je kako se ne radi o nezadovoljstvu, nego je naučen da kad radi određeni posao, napravi maksimum i da iz tog posla izvuče maksimum.

– Činjenica jest da se na ovoj sjednici Vlade donijelo niz dobrih odluka koje su vezane uz daljnji razvoj Krapinsko – zagorske županije, međutim, malo njih je konkretnih i samo će one biti realizirane u kratkom vremenskom razdoblju. Činjenica jest da danas ima dosta ugovora koji su potpisani, a to su ugovori koji su bili u redovnim natječajima, ali je iskorištena prilika da se oni danas ovdje potpišu i s tim osobno nemam nikakav problem. Ono što je činjenica, nije bilo onakve suradnje s pojedinim ministarstvima kakvu sam ja očekivao i vjerojatno bi neke odluke bile donesene na drugačiji način, jer kad pogledate dnevni red vidite po ministarstvima, koliko je truda uloženo u ministarstvu ministra Butkovića, a koliko u nekim drugim – napomenuo je Kolar te dodao kako su za KZŽ ključne dvije stvari.
– To je pet strateških projekata za Krapinsko – zagorsku županiju koje smo mi osmislili, pripremili i dobili javnu podršku Vlade i resornih ministarstava, a drugo, da sam skrenuo pozornost na strateški sporazum, za koji je nas pet sjeverozapadnih župana poslalo zahtjev Ministarstvu regionalnoga razvoja. Jer kad zbrojite sve projekte, oni jesu na 3,5 milijarde, međutim, ako to stavimo u nekakav okvir, bojim se da to neće biti u sljedećih pet do sedam godina – rekao je Kolar.

Deklaratorni stav

Saborski zastupnik i koordinator sjednice Vlade Žarko Tušek otkrio je kako nije očekivao onakvu izjavu Hajdaša Dončića, s obzirom na to da su se njih dvojica prije toga družili tri sata i bio je prezadovoljan odlukama Vlade Republike Hrvatske.

– Moram zahvaliti predsjedniku Vlade i svim ministrima što su na konkretan način pripremili sjednicu Vlade. Za jednu Krapinsko – zagorsku županiju čiji su izvorni prihodi između 50 i 60 milijuna kuna i gdje živi 120 tisuća stanovnika, donijeti zaključke i odluke za koje se Vlada u perspektivi obvezuje razvijati projekte vrijedne 3,7 milijardi kuna, svaka druga riječ osim povijesnih i političkih događaja, bila bi suvišna. Donesena je odluka da ćemo prugu koju elektrificira ova Vlada, nastaviti elektrificirati do slovenske granice, da će se revitalizirati Sutlanska pruga, koja se komunicira već 20 godina, a bile su i neke druge Vlade pa nisu donijele tu odluku. Na zaključke smo stavili gotovo sve dionice državnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije, podržali smo sve one gradove i općine koje nemaju izgrađene sportske dvorane i po prvi puta se govori o tome, kako će se u jednom vremenskom periodu za neku novu financijsku omotnicu pripremiti revitalizacija svih dvoraca i kurija kojima se mi u Zagorju ponosimo, a 90 posto njih je u derutnom stanju – istaknuo je Tušek i dodao kako je zbog tih odluka presretan, kao čovjek koji živi u ovoj županiji, jer to nisu odluke za HDZ-ovce i SDP-ovce, nego za sve ljude Krapinsko – zagorske županije, a odluke koje se donose u sektoru medicine, su za sve ljude Republike Hrvatske, jer se u tim klinikama liječi velik broj ljudi koji nisu iz Zagorja.
– To što smo podržali neke od strateških projekata Županije, u ovom trenutku kroz jedan deklaratorni stav, također je pohvalno. Župan je konstatirao da je to dobro, a nije iskreno rekao zašto danas nemamo zaključke za te stvari, a to je zato što ih Krapinsko – zagorska županija nije pripremila u okviru koji zakon traži. Da bi jedan projekt bio strateški projekt Vlade Republike Hrvatske, postoji jasan zakonodavni okvir kada će to biti ispunjeno i tek onda možemo govoriti o nekoj drugoj formi, ali već i ova podrška je jasna i u korist je projekata – napomenuo je Tušek.
Zaključak o revitalizaciji Kumrovečke pruge posebno je obradovala načelnika Kumrovca Roberta Šplajta.

– Ta Kumrovečka pruga je dugogodišnji problem cijelog sjeverozapadnog dijela Zagorja i naglašavam da sam kao načelnik mjesta koje godišnje posjeti 100 tisuća posjetitelja presretan što revitalizacija Kumrovečke pruge nije samo priča, nego je otišla u djelo. Nadam se da ćemo prvu fazu od Harmice do Klanjca uspjeti realizirati u nekom periodu od dvije – tri godine, a kasnije i do Kumrovca do granice sa Slovenijom. To će zasigurno pridonijeti i boljoj demografskoj slici našeg kraja i vjerujem da ćemo tu imati pozitivnu, ne samo gospodarsku i turističku priču, nego da će se vratiti mladi ljudi iz većih gradova i inozemstva – kazao je Šplajt.
Nakon sjednice Vlade održano je potpisivanje ugovora s gradonačelnicima, načelnicima i ravnateljima ustanova na području županije, koji su preko raznih natječaja ostvarili sredstva za projekte na područjima svojih jedinica lokalne samouprave.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić s Ministarstvom regionalnog razvoja je potpisao pet ugovora o sufinanciranju pet projekata.

– Potpisao sam ugovore o rekonstrukciji i dogradnji tri društvena doma – u Gornjim Matencima, Gornjim Hruševcu i Grabrini te sufinanciranje izgradnje reciklažnog dvorišta i sufinanciranje projekta Zeleni Gupčev kraj – edukativne radionice i ostale stvari vezane za zbrinjavanje otpada. Što se tiče Donje Stubice, mi smo apsolutno zadovoljni. Na sjednici Vlade spomenuto je da se priprema rekonstrukcija zgrade našeg Općinskog suda, a preko Ministarstva gospodarstva, kapitalni projekti su Znanstveno – edukativno – zabavni centar – ZEZ Zagorje i Stubičko – oroslavska obilaznica – naglasio je Gospočić.
Načelnik Đurmanca Damir Belošević potpisao je ugovor o darovanju dijela nekretnine, odnosno dijela čestice koja je u državnom vlasništvu, u svrhu izgradnje nove pristupne ceste do mjesnog groblja u općini Đurmanec.

Vatrogasni dom

– Na sjednici Vlade donesen je prijedlog zaključka u vezi s projektom rekonstrukcije državne ceste D207, dionice od graničnog prijelaza od Lupinjaka do Đurmanca. Procijenjena vrijednost projekta je oko 35 milijuna kuna, prijedlog zaključka modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zabok – Đurmanec – državna granica, na dionici Zabok – Đurmanec – Hromec te projekt izgradnje drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj, na dionici Krapina – Đurmanec. To su kapitalni projekt i od iznimne su važnosti za općinu Đurmanec – pojasnio je Belošević.
Tri ugovora za područje općine Radoboj potpisao je i načelnik Anđelko Topolovec.

– Dva su za naše OPG-ove koji su dobili sredstva iz Mjere 6.3.1. i jedna je projekt vezan za uređenje kuće vinove loze, za kojeg nam je Ministarstvo turizma već dodijelilo 400 tisuća kuna, a sad smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova potpisali ugovor na još 300 tisuća kuna. Smatramo da bismo do travnja ili svibnja uspjeli završiti unutrašnjost prezentacijskog centra i uređenje Kuće vinove loze – naglasio je Topolovec.
Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić rekao nam je kako je njegov zamjenik i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinskih Toplica Vladimir Huzak potpisao ugovor u sufinanciranju izgradnje novog vatrogasnog doma, koji će biti centralni vatrogasni dom svih dobrovoljnih vatrogasnih društava Krapinskih Toplica.

– Projekt je vrijedan preko osam milijuna kuna, a 90 posto su europska sredstva. Isto tako mi je drago da je poduzetnik Zlatko Zalokar uspio osigurati podršku za svoj projekt, a isto tako temeljem zaključaka na sjednici Vlade, Specijalna bolnica Krapinske Toplice bit će bogatija za novi Centar za primjenu robotike u rehabilitaciji. Također temeljem zaključka, Vlada postaje partner Općini i Županiji pri izgradnji naše nove sportske dvorane, za koju imamo već građevinsku dozvolu – zaključio je Svažić.
Jedna od potpisnica ugovora bila je i načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak.
– Dodijeljena su nam sredstva za završetak radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti, koja je ujedno i parkiralište prema groblju, a potpisala sam i s Ministarstvom državne imovine tabularnu izjavu gdje dobivamo zemljište na kojem je postojeće nogometno igralište. To je naš san, naime, postojale su neke tendencije već više godina da dobijemo to zemljište i sad se to konačno ostvarilo. Donesen je i zaključak kako će u rekonstrukciju ići državna cesta 229 na dionici Razvor – Zagorska Sela, koja je u izrazito lošem stanju, a što jako puno znači za sve mještane naše općine. Isto tako, donesen je i zaključak da se pokreću pregovori sa slovenskom Vladom radi revitalizacije Kumrovečke pruge, a mi ćemo se i dalje truditi da se to doista i realizira u što kraćem roku – zaključila je Krivec – Jurak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba