NEMA NATJEČAJA NA KOJI SE NISU JAVILI: Načelnik Bednje Damir Poljak 2017. godine je preuzeo općinu s više od 2,5 milijuna kuna duga, a do danas je ondje uspio realizirati projekte vrijedne ukupno 60-ak milijuna kuna

ŽELE ZADRŽATI MLADE OBITELJI: “Iduće godine Bednja će dobiti svoj prvi dječji vrtić, a u tijeku je i iskaz interesa za izgradnju poticajne stanogradnje”

Objavljeno: 05.12.2019. Jelena Jazbec

Od kako je 2017. godine došao na čelo varaždinske općine Bednja, načelnik Damir Poljak kaže kako nema projekta na koji se Općina nije prijavila. Plod rada njega i njegovog tima očituje se na svim područjima, a posebno na području turizma, pa su nedavno Bednja, kao i sam načelnik, u Solinu primili prestižne turističke nagrade. Tim povodom, Poljak nas je ugostio u Bednji te nam otkrio kako je općinu uspio izvući iz duga i pretvoriti je u jedno veliko gradilište.

Jedan od prvih projekata u vašem mandatu, bila je izgradnja Spomen parka braniteljima općine Bednja. Zašto je to važno za vašu općinu?

Na mjesto načelnika došao sam 25. svibnja 2017. i već u lipnju krenuli smo s prijavom projekta koje je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja za izgradnju Spomen parka, s Udrugom branitelja općine Bednja. Odabrano je najbolje likovno arhitektonsko rješenje i ove godine uz blagdan Velike Gospe, imali smo svečano otvorenje. Općinu Bednja tada je posjetilo više od pet tisuća ljudi, a stigla su i šestorica generala, što je na ponos našoj općini. Naime, Bednja broji manje od četiri tisuće stanovnika, ali svaki drugi ratno sposoban čovjek u to je vrijeme sudjelovao u Domovinskom ratu. Nažalost, šestorica su poginula i možemo reći da je općina Bednja dala veliki obol u obrani domovine.

Općina Bednja uskoro bi trebala dobiti i svoj prvi dječji vrtić.

Paralelno s projektom izgradnje Spomen parka, prijavili smo na mjeru 7.4.1. rekonstrukciju stare škole u središtu Bednje, za prenamjenu u dječji vrtić. Radovi su u tijeku. Od Agencije za ruralni razvoj dobili smo 4,8 milijuna kuna na spomenutom natječaju, vrijednost projekta se zbog velikih građevinskih troškova digla na 7,7 milijuna kuna i do 1. svibnja 2020. godine bit će kompletno završena rekonstrukcija te stare škole i prenamjena u dječji vrtić, kapaciteta za 40 djece, što će za sada zadovoljiti potrebe naše općine, koja na svojem području od 75 četvornih kilometara nema nijedan dječji vrtić, pa smo prisiljeni svoju djecu voziti u okolne gradove i općine u Varaždinskoj i Krapinsko – zagorskoj županiji.

U tijeku je i rekonstrukcija općinske zgrade.

Kad sam došao na mjesto načelnika, krov općinske zgrade je prokišnjavao i na Ministarstvo regionalnog razvoja prijavili smo uređenje krovišta stare općinske zgrade, koje je sada završeno, a u potkrovlju se još uređuje jedna velika prostorija koju ćemo koristiti za društvene aktivnosti.

Na području općine Bednja vršila se i rekonstrukcija javne rasvjete. Što nam možete reći o tom projektu?

Kroz ESCO model, sva postojeća tijela javne rasvjete zamijenili smo LED rasvjetom, pa je tako u prvoj godini zamijenjeno 800 rasvjetnih svjetala, ove je godine kupljeno još 200 rasvjetnih svjetala, a u planu je to još upotpuniti iduće godine. Cilj je da svako domaćinstvo u svom kraju ima javnu rasvjetu koja gori tijekom cijele noći, što prije nije bio slučaj. S obzirom na to da smo pogranično područje i da su migranti na ovoj ruti, ipak je povećan osjećaj sigurnosti kada svjetlo gori cijelu noć u svim našim mjestima.

I vaši vatrogasci uskoro će se moći pohvaliti novim ruhom svog Vatrogasnog doma.

Tako je. Na natječaj smo prijavili i rekonstrukciju i energetsku obnovu vatrogasnog doma u Bednji. Vrijednost projekta je oko 1,3 milijuna kuna. Jedan Vatrogasni dom koji je bio u dosta lošem stanju i koji je propadao, sada je energetski obnovljen, zamijenjeno je krovište, napravljena je energetska ovojnica, uredili smo cjelokupni interijer i za otprilike tjedan dana imat ćemo završnu konferenciju i otvorenje doma, koji će omogućiti organiziranje različitih kulturnih i društvenih sadržaja. Također, u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Vrbno, Općina se obvezala da će kroz dvije proračunske godine isfinancirati izgradnju Vatrogasnog doma. Radi se o jednom od većih mjesta koje ima više od 700 stanovnika, a DVD nije imao svoj Vatrogasni dom, tako da smo prošle godine krenuli s radovima.

Koje biste infrastrukturne projekte izdvojili?

Godine 2017., nažalost, bili smo izloženi velikim elementarnim nepogodama. Te nas je godine pogodilo sve, i mraz, i tuča, i suša, i nakon proglašenja elementarne nepogode, od Vlade Republike Hrvatske dobili smo oko dva milijuna kuna za sanaciju štete na lokalnim nerazvrstanim cestama. Krajem 2017. te tijekom 2018. i ove godine do drugog mjeseca, uspjeli smo asfaltirati lokalne nerazvrstane ceste u vrijednosti više od četiri milijuna kuna. Na našim bregima najveći su problem loše, dotrajale i zapuštene ceste i to je prioritet kada govorimo o rješavanju infrastrukturnih problema. Naime, naša općina ima 193 kilometra nerazvrstanih cesta. Na Mjeru 7.2.1. prijavili smo tako cestu Bogadi, prema zaseoku Brdo. Ondje živi sedmero mještana i, nažalost, imali su velike probleme, a zahvaljujući spomenutoj mjeri, sada je cesta asfaltirana. Zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste, u suradnji s kojom sada završavamo nogostup u Vrbnom, riješen je nogostup od Pleše prema Trakošćanu, zatim nogostup prema groblju u Bednji, gdje smo uredili i most, a u Cvetlinu smo u suradnji s Hrvatskim vodama zatvorili jedan potok pored školskog igrališta, koji je predstavljao opasnost. Zahvaljujem i Vladi što je prepoznala naše probleme prilikom elementarnih nepogoda, kao i Hrvatskim vodama jer se u kontinuitetu rješavaju problemi u smislu prevencije poplava na slivu rijeke Bednje. Također, preko Hrvatskih voda dobili smo 2,1 milijun kuna i još 200 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za sanaciju postojeća tri klizišta i prijavu još šest klizišta. U tijeku je i rješavanje vodovoda u zaseocima u Brezovoj Gori, Vrbnu i Jamnu, a kroz Mjeru 7.4.1. u Pleši ćemo graditi sportski objekt. U suradnji s Hrvatskim cestama, planiramo brzu cestu od Varaždina prema Lepoglavi, i vjerujem da će ona ići kroz općinu Bednja prema Đurmancu, čime bismo skratili put do Varaždina za 15 minuta, do Zagreba za pola sata, što je važan preduvjet za ostanak mladih obitelji. S obzirom na to da na području naše općine nema mnogo mogućnosti za zaposlenje, prisutne su dnevne migracije u Sloveniju, Zagreb, Varaždin, a nama je najvažnije da se ljudi vraćaju u Bednju i da u jednom mirnoj i ugodnoj sredini mogu proživjeti svoj radni i životni vijek. Planiramo urediti i šetnice Bednja – Trakošćan, Cvetlin – Trakošćan i Osonjak – Trakošćan.

Kakvo je stanje na području socijalnih programa te brige za djecu i mlade?

Iznimno sam ponosan na projekt “Zaželi”, u sklopu kojeg 14 gerontodomaćica brine o 78 korisnika. Partner smo u tom projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, koji će trajati do srpnja 2020. godine i nadam se da će se stvoriti uvjeti da se on produlji. U suradnji s Udrugom žena, prijavili smo jedan veliki projekt izgradnje gerontološkog centra u središtu općine Bednja, za 40 korisnika. Dodjeljujemo i stipendije od 800 kuna za tridesetak naših studenata, s 500 kuna pomažemo srednjoškolcima koji borave u učeničkim domovima, podigli smo i naknade za novorođenčad s tisuću na dvije tisuće kuna. U tijeku je i iskaz interesa za izgradnju poticajne stanogradnje.

Kako Općina brine za kulturni život svojih mještana?

Kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, uredili smo trg u središtu općine, na čemu zahvaljujem Ministarstvu. Stavili smo kocke, a krenuli smo i u uređenje amfiteatra, koji će biti mjesto za kulturna i društvena događanja. Prijavili smo i pet projekata na Ministarstvo kulture, a jedan od kapitalnih je prenamjena kinodvorane u polivalentni kulturni centar.

“Ljeto u Trakošćanu” je projekt koji sam pokrenuo prije dvije godine i uglavnom su nastupali naši zagorski glazbenici, a sada smo s Koncertnim uredom grada Varaždina prijavili projekt u sklopu kojeg ćemo iduće godine imati manifestaciju na višoj razini, pa će tako biti tu glazba šezdesetih, filmska glazba, klasična glazba. Prijavili smo i projekt širokopojasnog interneta, gdje su nam partneri susjedne jedinice lokalne samouprave, a prošli smo i na natječaju “WiFi4EU”, pa planiramo u Cvetlinu, Vrbnom i Trakošćanu te svim onim mjestima gdje je često veliki problem s internetom i mobilnim signalom, to poboljšati. U sklopu projekta “Pametna općina”, QR kodovima uspjeli smo markirati gotovo sve kulturno – turističke spomenike i OPG-ove.

U vašu su općinu nedavno pristigle i vrijedne turističke nagrade.

Općina Bednja ima velike prirodne resurse i ljepotu, a najznačajniji je svakako Dvorac Trakošćan. U protekle dvije godine, posjećenost nam je porasla za više od 25 posto, što je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica, pa smo ušli u finale nominacije za naj destinaciju ruralnog kontinentalnog turizma, za što smo dobili i nagradu. Također, za kvalitetan rad u poboljšanju uvjeta života mještana i razvoj turizma, Međunarodno udruženje književnika i novinara u turizmu “Interstas” dodijelilo je meni kao načelniku posebnu nagradu “Interstas”, kao i nagradu “Zlatni Interstas” Turističkoj zajednici. Nagrađen je i Dvor Trakošćan za film “Četiri godišnja doba”.

Koje biste projekte još željeli izdvojiti?

Prijavljen je projekt aglomeracije središta općine Bednja, vrijedan sedam milijuna kuna, pa druge godine kreće uređenje kanalizacijske mreže u mjestu Bednja, a u tijeku je i prijava izgradnje reciklažnog dvorišta. Naravno, i u daljnjem razdoblju planiramo razvijati infrastrukturu i raditi na poboljšanju uvjeta života. U ove dvije godine smo iz općinskog proračuna, europskih fondova, Hrvatskih voda i Županijske uprave za ceste, uspjeli realizirati projekte vrijedne ukupno 60-ak milijuna kuna, što je izuzetno dobar rezultat, ako uzmete u obzir da sam preuzeo Općinu s više od 2,5 milijuna kuna duga i proračunom od 3,5 milijuna kuna. U 2020. godini planirani proračun je oko 26 milijuna kuna, tako da idemo dalje raditi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba