U Zaboku održano stručno predavanje na temu “30 godina Konvencije UN-a o pravima djece – iste potrebe, nove okolnosti odrastanja”

ULAGANJE U DJECU, ULAGANJE JE U BUDUĆNOST: “U posljednjih 30 godina, u Hrvatskoj se dosta toga promijenilo nabolje”

Objavljeno: 05.12.2019. zagorjeinternational

Koordinacijski odbor projekta “Krapinsko – zagorska županija – prijatelj djece“ u suradnji s Društvom Naša djeca Zabok organizirao je u Zaboku stručno predavanje na temu “30 godina Konvencije UN-a o pravima djece – iste potrebe, nove okolnosti odrastanja“. Predavanje je održala Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je istaknula da već 30 godina radi u struci i može konstatirati kako se u Hrvatskoj dosta toga promijenilo nabolje.

Pravobranitelj za djecu

– Puno su bolje zaštićena djeca žrtve kaznenih djela što se tiče zakona, a otvorena je i naša poliklinika, koja je jedinstvena u Europi. U njoj djeca na jednom mjestu dobivaju pomoć multidisciplinarnog tima – psihologa, psihijatra, socijalnog radnika, pedagoga i neuropedijatra. Ustanovili smo i institut pravobranitelja za djecu, što je veliki napredak, no još puno je toga pred nama – rekla je Buljan Flander.
U uvodnom dijelu, predstavnici DND-a Zabok upoznali su prisutne s dječjom participacijom u gradu Zaboku i projektom “Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“. Tom prilikom mogla se razgledati i izložba Dječjeg foruma “Superjunakinje i superjunaci u borbi za dječja prava“, posvećena 30. godišnjici Konvencije UN o pravima djeteta.
– Mi sve programe i akcije baziramo na Konvenciji i važna nam je participacija djece, da mogu reći što misle o svemu, u kakvoj bi zajednici željeli živjeti te što očekuju od nas odraslih – kazala je predsjednica DND–a Zabok Sonja Borovčak.

Bolje društvo

Događanju je prisustvovala i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, koja je podsjetila da je KZŽ prošle godine stekla status “Županija – prijatelj djece“ i to, uz Primorsko – goransku, prva u Hrvatskoj.
– Ulaganje u djecu, ulaganje je u budućnost. Time oblikujemo našu budućnost i stvaramo bolje društvo – zaključila je Gregurović Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba