Krapinski proračun za sljedeću godinu iznosi 73 milijuna kuna

KRAPINA U 2020.: Jedan od važnijih projekata je izgradnja spomen obilježjima hrvatskim braniteljima, a uređivat će se i ceste, graditi igrališta i rekonstruirati javna rasvjeta

Objavljeno: 05.12.2019. zagorjeinternational

Na sjednici Gradskog vijeća Krapine, donesen je proračun za 2020. godinu u visini od 73 milijuna kuna. Od toga se 49,2 milijuna kuna odnosi na prihode i primitke Grada Krapine, a na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika 23,8 milijuna kuna.
– To je proračun koji će sigurno imati rebalans već krajem prvog kvartala zbog toga što u proračun nismo ugrađivali prijamnice koje smo već slali po određenim natječajima ministarstva i fondova, a još će se i neki natječaji otvoriti. Što se tiče povećanja proračuna, riječ je o 16 milijuna kuna za plaće u školama, koje se više ne iskazuju u državnom proračunu nego kroz proračune osnivača, tako da je tu došlo do te razlike u odnosu na prošlu godinu – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te dodao kako su za sljedeću godinu u planu mnogi novi projekti, kao i završetak onih na kojima se već radi.

Nerazvrstane ceste

– Otprilike četiri milijuna kuna predvidjeli smo za izgradnju, sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta, a popis ćemo napraviti ovisno o potrebama i zahtjevima mjesnih odbora te prioritetima koji će se utvrditi početkom sljedeće godine. Sto tisuća kuna planirano je za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju javne rasvjete, odnosno, zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novim štedljivijim LED rasvjetnim tijelima, dok je 400 tisuća kuna predviđeno za dopunu javne rasvjete u naseljima gdje je još nema, što se prvenstveno odnosi na vanjska naselja. Isto tako, planirana su sredstva u iznosu od milijun kuna za nastavak izrade katastarske izmjere koja je počela ove godine, a trebala bi završiti početkom 2022. godine. Radi se o sufinanciranju onog dijela koji se odnosi na grad Krapinu, a isto tako je prebačen i jedan dio sredstava za izradu projektno – tehničke dokumentacije za Šemničke toplice jer se završetak projekta očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine – objasnio je gradonačelnik Gregurović.

Napomenuo je isto tako da su u proračun ugrađeni i određeni projekti, gdje se s radovima započelo ove godine, a njihov završetak se očekuje sljedeće godine.

Spomen obilježje

– Tu prvenstveno mislim na izgradnju četiriju novih igrališta, u Žutnici, Zagori, Tkalcima 1 i Tkalcima 2 te rekonstrukciju postojećeg igrališta na Trškom Vrhu. Isto tako, počeli su i radovi na izmještanju željezničko – cestovnog prijelaza Dolac, a većina radova će biti odrađena sljedeće godine. Što se tiče predškolskog odgoja, od ove godine imamo dvije nove vrtićke grupe, tako da će i tu rashodi biti nešto veći, a planirali smo i sredstva za uređenje jednog dijela fasade na starom dijelu gradskog vrtića, kao i opremanje dječjih igrališta novim spravama. Sljedeće bi godine trebali krenuti s realizacijom projekta WiFi4EU, za što isto tako imamo predviđena sredstva u proračunu – otkrio je Gregurović te dodao kako je jedan od važnijih projekata izgradnja i uređenje spomen obilježja hrvatskim braniteljima.
– Nakon što nam je Ministarstvo branitelja pomoglo oko sufinanciranja izrade projektne dokumentacije, sada je sve spremno za realizaciju tog projekta. Radi se o projektu kojim će se urediti Perivoj Janka Draškovića i u kojem će onda biti postavljeno spomen obilježje Zagorcima poginulima u Domovinskom ratu, kao središnje spomen obilježje u našoj županiji – rekao je gradonačelnik Gregurović te napomenuo kako je za sljedeću godinu planirano i kreditno zaduženje u iznosu od osam milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba