I u Krapinsko – zagorskoj županiji obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Hrvatskoj je u posljednjih godinu dana zabilježeno 72 novih infekcija HIV-om, 19 osoba je oboljelo od AIDS-a, a tri su umrle

Objavljeno: 03.12.2019. IB

Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, Mreža udruga Zagor i Savjet mladih Krapinsko – zagorske županije povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a organizirali su u ponedjeljak, projekciju filma “Transit“, kojoj je nazočila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Program suzbijanja

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se posljednjih 30 godina obilježava 1. prosinca u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Obilježavanje se odvijalo u sklopu “Programa suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete“ Ministarstva zdravstva i programa Centra za mlade KZŽ sufinanciranog od strane Krapinsko – zagorske županije.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je do studenog 2018. godine u Hrvatskoj zabilježeno 72 novih dijagnoza infekcije HIV-om. Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb 2018. godine, 19 je osoba oboljelo od AIDS-a, a tri su osobe umrle.

Anonimno i besplatno

U Krapinsko – zagorskoj županiji, osim u Zavodu za javno zdravstvo, anonimno i besplatno testiranje na HIV dostupno je i u zajednici kao nadogradnja zdravstvenom sustavu, u Društvu Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.
Popis centara za testiranje i savjetovanje nalazi se na mrežnim stranicama www.huhiv.hrwww.javno-zdravlje.hr i www.spolnozdravlje.hr.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba