Cijena im odletjela u nebo

IDU I DO 230 KUNA PO KILOGRAMU: Čvarci skuplji od kulena, pršuta ili paškog sira

Objavljeno: 03.12.2019. zagorjeinternational

Cijena čvaraka u godinu dana porasla gotovo 100 posto i dosegla nevjerojatnih 200-230 kn za kg zbog manjka domaće svinjetine i potražnje iz Kine, piše Večernji.hr.

Primjerice, zaštićeni beljski kulen ovih je dana u nekim trgovačkim lancima na akciji po cijeni od 170 kuna za kilogram, a dalmatinski pršut ili paški sir prodaju se i za manje. No kad su čvarci u pitanju, trgovci, čini se, manje stišću proizvođače da ih prodaju u bescjenje te su u pravilu 160 kuna i više.

Svinjska kuga i Kinezi

Uzgajivač svinja Goran Jančo, koji je i predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske, opravdava visoku cijenu čvaraka, počevši od afričke svinjske kuge.
– Kinezi su zbog ASK-a u proteklom razdoblju ubili 30-40 posto svog matičnog stada, a kako su veliki konzumenti svinjetine, koje ni prije kuge nisu imali dovoljno, sada generiraju još veću potražnju koja se na cijene svinjetine odrazila i globalno. S druge strane, afrička kuga pojavila se i u nekim zemljama Europe, dok je na zapadu i dalje hiperprodukcija svinjetine. U normalnim okolnostima carsko meso iz viškova EU danas bi se u našim trgovačkim lancima prodavalo za 16-17 kuna. No kako zapadna Europa diktira cijene, a Kina potražnju, cijene skaču u nebo – kaže Jančo te dodaje kako je cijena živih svinja u odnosu na lani 30 do 40 posto viša i ne stagnira.
– Čvrsto masno tkivo, špek s leđa svinja od kojega se u pravilu rade čvarci, već sada je negdje i 90 posto skuplje nego lani jer upravo te masnije pozicije traži Kina, carsko meso, špek, uha ili nogice. Druga stvar je proizvodnja. Od 35 kilograma čvrstog masnog tkiva, koliko stane u klasični kotao za topljenje, dobijete samo 5,5 do 6 kilograma čvaraka, ako ih stisnete umjereno, a čak 24 litre masti, za kojom i nije velika potražnja, pa tako nema ni cijenu. Proizvođačka cijena čvaraka zajedno s utrošenom energijom, radnom snagom na kraju ispadne oko 90 kuna, i to bez troškova prodaje, zakupa javnih površina i objekata koji su u godinu dana rasli i 40 posto, tu je i distribucija – nabraja Jančo za Večernji.hr, ističući kako zarade proizvođaču nema ispod veleprodajne cijene od 110 kuna.

U veleprodaji 100 kuna

Igor Miljak, predsjednik uprave PPK karlovačke mesne industrije u sastavu Pivac grupe, koja je u nas s proizvodnjom od 200 t godišnje najveći proizvođač, kaže kako je njihovim čvarcima cijena u maloprodaji trenutačno od 180 kuna naviše.
– Realna cijena čvaraka u veleprodaji danas je 100 kuna, što znači da u maloprodaji mora biti najmanje 180 – ističe Miljak te zaključuje:
– U prvih osam mjeseci ove godine RH je samo slanine uvezla u količinama od 5751 tonu. U prvih osam lanjskih mjeseci cijena joj je bila oko 0,67 eura/kg, a danas i više od dva eura, što znači da se čvrsto masno tkivo lani u nas prodavalo za osam kuna, a ove godine za 16-18 kuna, dok je cijena masti porasla sa sedam na 14-15 kuna. Na nekim tržištima masnoća i nema jer je 46 posto europskog izvoza, odnosno 55 posto globalne potražnje usmjereno u Kinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba