ŠTRAJK ĆE SE PLATITI, NADOKNADA NE: Nakon mučnih 35 dana i najdužeg štrajka u hrvatskoj povijesti, sve je okončano današnjim kompromisom Vlade RH i sindikata, prema kojem će se koeficijenti dizati u tri koraka, po modelu 3 + 1 + 2

OKONČANI PREGOVORI: Postignut dogovor, od sutra ujutro prekid štrajka

Objavljeno: 02.12.2019. zagorjeinternational

– Pregovori su okončani, postignut je kvalitetan kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka – izjavio je premijer Plenković na press konferenciji nakon današnjeg sastanka s prosvjetnim sindikatima.
Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja.
Plenković je dodao da su, nakon što su štrajkaši odbili raniju ponudu Vlade, “shvatili da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo”.

Od 1. prosinca

– Zajednički smo došli do dogovora da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći korak. Od 1. prosinca koeficijent se povećava za tri posto i ta se plaća obračunava u siječnju i ide u proračunu za 2020. Drugo povećanja za još jedan posto bit će 1. lipnja, to je onda 3+1. Tako ćemo u proračunsku godinu 2020. doći do onoga što je Vlada nudila, da sve ide kroz koeficijente, da bismo fiskalno imali čistu situaciju. Od 1. siječnja 2021. bit će još dva posto povećanja koeficijenta. Tako smo došli do rješenja, pritom se božićnica povećava s 1250 na 1500 kuna, regres s 1250 na 1500 kuna. Dodatak za djecu se povećava s 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna, pojasnio je Plenković.
Premijer je ponovio kako smatra da je riječ o dobrom kompromisu te istaknuo da se povećavaju plaće i za nenastavno osoblje.
– To je iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket. Smatramo da je ovo jedan dobar kompromis, a za dio ljudi koji rade u obrazovanju, a nisu nastavnici, ćemo riješiti ovaj četvrtak, kada se mijenja uredba o koeficijentima na sjednici Vlade, poručio je premijer.
Dodao je da će štrajk biti plaćen, ali da je fer da nadoknada nastave ne bude, s čime se složio i sindikalist Branimir Mihalinec, koji je rekao da učitelji imaju moralnu odgovornost, sada, kada su dobili što su htjeli i budući da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni, da nadoknadu izgubljenog odrade besplatno.

Socijalni mir

–  Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, postigli smo konačni cilj koji smo postavili za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. A to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalima u javnim službama, od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka. Riješili smo uredbu koeficijenata, dogovorili sporazum o dodacima za nenastavno osoblje, istom dinamikom u istim postocima. Svi će jednako proći realizacijom ovog sporazuma, a najniže plaćeni dobit će i dodatni postotak na plaću. Prihvaćanjem ovakvog sporazuma sindikati u odgoju i obrazovanju jamče vladi socijalni mir. Od sutra je štrajk zaustavljen i učenici, nastavnici, tete kuharice, spremačice vraćaju se na svoja radna mjesta. Imam apsolutno puno povjerenje u Vladu RH da će u četvrtak donijeti uredbu koja je dogovorena. Zahvaljujem se svima koji su imali strpljenja, od roditelja, učenika do naših članova, rekao je Mihalinec.
Pritom je poručio da je postignut socijalni mir, ali da će sindikati pokucati na vrata Vlade RH ako ne bude išlo dogovorenom dinamikom.
– Mi smo posao odradili, zadovoljni smo jer je pronađeno kompromisno rješenje – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba