KLJUČ KULTURE ZA SVE GENERACIJE: Najpoznatije krapinsko kulturno – umjetničko društvo je u petak u Maloj dvorani POU Krapina održalo koncert, na kojem su gostovali i Iva Ranogajec Inkret, Miljenko Golub te Klapa Kmeti

VEČER S ILIRCIMA: Mala dvorana POU-a bila je premala za sve koji su željeli uživati u popevkama Iliraca, koji su publici predstavili i svoj podmladak – Ilirčeke

Objavljeno: 30.11.2019. AB

Krapinski KUD Ilirci je u petak u Maloj dvorani POU Krapina održao koncert pod nazivom “Večer s Ilircima.” Mješoviti pjevački zbor je pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Siniše Miklaužića izveo desetak pjesama različitog karaktera, od kajkavskih, uključujući i one s Festivala kajkavskih popevki, do pjesama Emila Cosseta, adventskog i božićnog repertoara, kao i suvremenih obrada popularnih pjesama čiji su autori i izvođači Zlatan Stipišić, Oliver Dragojević i drugi.

Najveći napredak

Zbor inače broji 24 člana, a ove je godine na Županijskoj smotri zborova u Zaboku istaknut kao zbor s najvećim napretkom u radu. Siniša Miklaužić je u KUD- u Ilirci pet godina i cilj mu je osuvremeniti pjevanje Iliraca, proširiti repertoar kako bi bio interesantan i članovima i publici. Stoga se više bave suvremenim višeglasjem i obradama popularnih pjesama što kod članova dodatno potiče entuzijazam.
– Svi pjevači KUD-a Ilirci su amateri i samo svojim dolascima na probe zaslužuju respekt jer stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje najprije za svoju dušu, a potom i za javno kulturno dobro zajednice i društvene sredine u kojoj žive – kazao je Miklaužić.
Na koncertu je program izveo i dječji zbor “Ilirčeki” koji broji 15 aktivnih članova osnovnoškolskog uzrasta (12 djevojčica i tri dječaka), od kojih neki pohađaju i Osnovnu glazbenu školu pri OŠ Augusta Cesarca u Krapini. Zbor vodi Kristijan Tutić, inače učitelj teoretskih predmeta i zborskog pjevanja u toj školi. Na koncertu su izveli skladbe Suza za Zagorske brege, Fališ mi i Vse počinje v Zagorju, a gosti Iliraca bili su i Iva Ranogajec Inkret, Miljenko Golub i Klapa Kmeti.

Razvoj civilnog društva

Inače, rad KUD-a Ilirci posljednju je godinu uvelike omogućen i novcem iz EU fonda u sklopu projekta Pučkog otvorenog učilišta Krapina “Ključ kulture za sve generacije” vrijednog 791.200,80 kuna.
POU je sklopilo Ugovor s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva o 100 postotnom financiranju Projekta. Od toga EU sufinancira 85 posto projektnih troškova (672.520,68 kuna) u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt se provodio od 29. listopada 2018. godine do 28. listopada 2020. godine, a partneri Pučkom otvorenom učilištu Krapina su Grad Krapina, Kulturno umjetničko društvo „Ilirci“ Krapina, Udruga distrofičara Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradski puhački orkestar Krapina. Projektom se želi doprinijeti razvoju dobrog upravljanja u kulturi Krapine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter