Na 18. Ocjenjivanju i izložbi meda KZŽ apsolutni šampion po četvrti put zaredom postalo Pčelarstvo M&J Krog iz Štuparja, koje je za svoj bagremov med osvojilo 19,93 bodova

“Odlučivale su nijanse, najvažnije je da se sve napravi na vrijeme i da se svake godine mijenja satna osnova. Namjeravamo proširiti proizvodnju jer je naš med jako tražen u Hrvatskoj, a i šire“

Objavljeno: 30.11.2019. ivanabelosevic

U Pregradi je održano 18. Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko – zagorske županije. Ukupno je ocijenjeno 70 uzoraka i dodijeljena su 22 zlata, 22 srebra, 25 bronci i jedna zahvalnica. Šampionom izložbe, četvrti put za redom proglašeno je Pčelarstvo M&J Krog iz Štuparja koje je za bagremov med osvojilo 19,93 bodova. Drugo mjesto je u ukupnom poretku  osvojio Željko Zozoli, a treće Stjepan Ožegović. Najbolje ocijenjen med u kategoriji bagremov med je Pčelarstvo M&j Krog, u kategoriji cvjetnog meda Stjepan Duš, u kategoriji kestenovog meda Josip Vlahek, u kategoriji livadnog meda Romica Hrestak,dok je  najbolje ocijenjen med medljikovac  od Damira Kroga.

Pčelinji proizvodi

Apsolutni  pobjednik je Pčelarstvo Krog, a njihova predstavnica Martina Krog rekla je kako imaju 100-tinjak košnica i da će s vremenom  proširiti proizvodnju, jer se njihov med traži u Hrvatskoj i šire.

– Jučer sam završila agronomski fakultet i cilj mi je nastaviti tradiciju našeg pčelarstva, te se nadam  da ćemo i dalje biti uspješni, kao i do sad. Odlučivale su nijanse, najvažnije je da se sve napravi na vrijeme i da se svake godine mijenjaju satne osnove, tako da je med svjetliji i da se na vrijeme vrca – istaknula Marina te dodala kako još proizvode i cvjetni med, suncokretov, kestenov i lipov i ostale pčelinje proizvode, kao što je matična mliječ – napomenula  je Martina Krog.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je svim pčelarima na izvrsnim rezultatima koje su dobili od prosudbene komisije.

– Ova godina je ponovno bila teška za pčelare, ali gdje god su se pojavili, na bilo kojem sajmu ili izložbi postižu visoke rezultate. To nam daje jednu obavezu da s bagremovim medom moramo malo agresivnije na Europsko tržište. Ne zaboravimo da zagorski bagremov med ima nacionalnu zaštitu i da krećemo na Europsku zaštitu i da će to biti četvrti naš proizvod koji će, uz puricu, štrukle i mlince,  biti zaštićen – naglasio je župan Kolar te dodao kako su jučer u Londonu dogovorili da će se Krapinsko – zagorska županija u srpnju predstavljati na kulinarskom natjecanju.

– Do sad je to uvijek bilo rezervirano za Dubrovnik, Istru i neke druge, a ne nas, tako da će se sljedeće godine svojom gastronomijom predstaviti i  sjeverozapadna Hrvatska – pojasnio je Kolar.

Kvalitetan med

Domaćin, izložbe i ocjenjivanja meda je gradonačelnik Marko Vešligaj koji je rekao kako je važno istaknuti da imamo najbolji med na svijetu.

– Ovdje je danas bilo 70-ak uzoraka i iako godina nije bila baš dobra, uspjeli su napraviti kvalitetan med i na nama je da on nađe svoje mjesto na policama trgovina i na našem stolu – zaključio je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba