U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Zaboku održan okrugli stol “Kultura pijenja i pojavnost alkoholizma“

“KZŽ je već godinama jedna od županija s najmanjom stopom broja ovisnika na 100 tisuća stanovnika, jedan od razloga je zasigurno provođenje preventivnih programa“

Objavljeno: 28.11.2019. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga organizirala je okrugli stol “Kultura pijenja i pojavnost alkoholizma“, koji je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti održan u četvrtak, u Velikoj galeriji Grada Zaboka.

 Razlike u kulturi pijenja

Predavanje je brojnim stručnjacima održao Živko Mišević, psihijatar i voditelj poliklinike za psihijatriju Županijske bolnice Čakovec. Posebno je istaknuo razlike u kulturi pijenja između sjevera i juga Hrvatske i očekivanja s obzirom na spol te je naglasio kako je potrebno uvažiti različitost i genski identitet, a sve u svrhu sprečavanja rizičnih faktora za konzumaciju alkohola i u krajnjoj mjeri ovisnosti.

Brojne okupljene stručnjake iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi na samom je početku pozdravila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula kako je Krapinsko – zagorska županija već godinama jedna od županija s najmanjom stopom broja ovisnika na 100.000 stanovnika.

Cjelogodišnje aktivnosti

– Jedan od razloga je zasigurno velik broj preventivnih programa koji se provode u svim našim ustanovama jer je upravo prevencija najbolji način borbe protiv svih oblika ovisnosti. Ova predavanja organiziramo u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti, no dakako da je to samo jedna simbolika kojom se posebno naglašavaju cjelogodišnje aktivnosti – poručila je zamjenica župana.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibilizacije javnosti za borbu protiv ovisnosti.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba