U Križevcima održana šesta Državna izložba izvornih pasmina peradi

Zagorski uzgajivači i ove godine ostvarili odlične rezultate

Objavljeno: 22.11.2019. JM

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Koprivničko – križevačke županije, Grada Križevaca, Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi i Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi “Kukmica”, prošlog je tjedna održana šesta državna izložba izvornih pasmina peradi. Izložba se odvijala u sklopu programa 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko – križevačke županije, a uspješno su sudjelovali i uzgajivači iz Krapinsko – zagorske županije.

Natjecateljski dio

Na izložbi su bile prikazane ukupno 44 kolekcije izvornih pasmina peradi, i to 19 kolekcija zagorskog purana i 16 kolekcija kokoši hrvatice u natjecateljskom dijelu izložbe te devet kolekcija ostalih izvornih pasmina peradi u prikazu. Perad je predstavilo ukupno 25 uzgajivača iz šest županija – Istarske, Karlovačke, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Zagrebačke. Zagorski uzgajivači i na ovogodišnjoj su izložbi ostvarili odlične rezultate.

Kokoši hrvatice

U nagrađenim kolekcijama zagorskog purana, brončani soj, prvo mjesto pripalo je Snježani Cingulin iz Kraljevca na Sutli, dok je drugo mjesto pripalo Slavku Merkašu iz Donje Šemnice. Drugo mjesto za sivi soj purana osvojio je Dragutin Slivonja iz Slivonja Jarka. Božidar Halambek, uzgajivač kokoši hrvatica iz Velikog Trgovišća, dobio je tri nagrade, prva dva mjesta za crveni soj i treće mjesto za crni soj kokoši hrvatice.

Foto: HAPIH

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba