Povodom Dana općine Kumrovec održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a dodijeljena su i općinska priznanja

NAČELNIK ŠPLAJT: Na području Kumrovca odvija se preko 25 milijuna kuna investicija, a to je za jednu Općinu koja ima izvorni proračun od tri milijuna, iznimno mnogo“

Objavljeno: 22.11.2019. ivanabelosevic

Povodom Dana općine Kumrovec održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio i vodio predsjednik vijeća Tomica Broz, dok se načelnik Robert Šplajt u svom govoru, osvrnuo na ono najvažnije učinjeno u posljednjih godinu dana.

Ulaganje u značajne projekte

– U Kumrovcu se radi na mnogo projekata, kao što su primjerice Lončarov put, za koji su iz Mjere 7.2. osigurana sredstva iz EU fondova i koji je pred završetkom ili kanalizacija, koja se radi u suradnji sa Zagorskim vodovodom u naseljima Ravno Brezje i  Risvica, u vrijednosti preko šest milijuna kuna. Tu je i energetska obnova Osnove škole Josipa Broza, u suradnji Županije i Ministarstva graditeljstva. U Centar za posjetitelje uloženo je milijun kuna, radimo i na sanacijama klizišta u vrijednosti od preko 1,5 milijuna kuna. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste saniran je most u Risvici, te se rješava veliko klizište u Velincima. Tu je još mnoštvo manjih projekata i htio bih naglasiti, da smo u ovoj godini i da ćemo početkom sljedeće godine ovdje investirati preko 25 milijuna kuna i moram reći da je to za jednu Općinu koja ima izvorni proračun od tri milijuna kuna, iznimno mnogo – istaknuo je Šplajt te dodao kako je Kumrovec postala općina vrijedna življenja.

– Pred nama su najveći projekti, a to je revitalizacija državne imovine. Ostalo nam je još riješiti Spomen dom i vjerujemo u bolju funkciju Rezidencije Kumrovec, te veće iskorištavanje termalnih izvora. Što se tiče stadiona, tu smo već ušli u prvu fazu izrade Kulturno – društvenog doma u vrijednosti od milijun kuna i prijavili se na natječaj Ministarstva kulture – pojasnio je načelnik Šplajt.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je kako su općine i gradovi na sjeveru Hrvatske bili na neki način zakinuti od strane centralne vlasti.

– Ovdje su bili najmanji proračuni, najmanji prosjeci plaća i to treba izmijeniti i ispraviti. Mi smo izmijenili nekoliko zakona tako da gradovi i općine imaju puno više vlastitih sredstava, ali i otvaramo puno natječaja, na koje se mogu javiti i jedinice lokalne samouprave sa sjevera i iskoristiti sredstva iz fondova Europske unije, ali i iz ministarstava. Općine, pa tako i Kumrovec javljaju se na natječaje i dobro koriste ta sredstva, kao naprimjer za sanaciju klizišta, za energetsku obnovu škola i vrtića i slično. Dok sam ja ministar zalagat ću se da sjever Hrvatske ne bude zakinut – naglasio je Štromar.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da ako želimo da ovako male općine apliciraju na Europske fondove i da imaju novca za svoju vlastitu komponentu, morat će se promijeniti sustav financiranja i promijeniti nova financijska omotnica.

– Isto tako zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja je pokazala razum da je ovakvu infrastrukturu, kao što je ima Kumrovec počela stavljati u funkciju. Vjerujem da će se problemi oko uplate novca gospođe Yu za Političku školu riješiti i da ćemo sljedeće godine imati najveću investiciju na području Kumrovca. Nadam se da će se ovdje zaposliti ljudi, ali i da će se doseliti nove obitelji – napomenuo je Kolar.

Općinska priznanja

Na svečanoj sjednici bio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić koji je kazao kako bi rekonstrukcija Kumrovečke pruge značila jako puno za vezu sa Zagrebom, u kontekstu oživljavanja turističkih atrakcija u Kumrovcu.

– Vjerujem da Općina Kumrovec, svim svojim aktivnostima može još jače pokrenuti poduzetništvo, jer tu ima puno prostora za razvoj i to će poboljšati život i egzistenciju ljudi na ovom području – zaključio je Antonić.

Dodijeljena su i priznanja Općine najzaslužnijim pojedincima. Priznanja su tako primili Veronika Lončar za odličan uspjeh u sva četiri razreda srednjoškolskog obrazovanja, Danica Ulama za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi, Sportsko društvo Kumrovec za aktivno sudjelovanje na manifestacijama i radnim akcijama, Fran Županić za ostvarene iznimne uspjehe u streljaštvu, Mladen Storjak za izniman doprinos u društvenom životu  Općine Kumrovec i Božica Lojen za dugogodišnji rad i doprinos razvoju i napretku Općine. Javna priznanja u vidu plakete dobili su Branko Poljak za izniman uspjeh u razvoju kulture i Goran Marić za izniman doprinos napretku i razvoju Općine Kumrovec, dok su zahvalnice Općine dodijeljene Vladimiru Batu za izniman doprinos u društvenom životu Općine, Kuburaškom društvu “Desinićka kubura“  za sudjelovanje na manifestacijama na području općine Kumrovec i Nikoli Muraniću za volonterki rad u radnim akcijama u općini Kumrovec.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba