U Termama Tuhelj otvoreno 14. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara, na kojem su dodijeljena i priznanja i povelje za uspješno bavljenje voćarstvom

UZORNI VOĆAR NEDELJKO TRGOVEC: Ne mora se biti ogroman proizvođač, dovoljne su i male parcele, ali ako se radi kvalitetno, svašta se može postići

Objavljeno: 20.11.2019. Jožica Miklaužić

U Termama Tuhelj svečano je otvoreno 14. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom “Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva“. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i predsjednik Organizacijskog odbora Savjetovanja tom je prilikom istaknuo kako se hrvatsko voćarstvo već dugi niz godina susreće s izazovima i to prvenstveno glede jačanja konkurentnosti hrvatskog voćara.
– Savjetovanjem pokušavamo detektirati sve one kritične točke s kojima se susreću hrvatski voćari i pomoći im da dignemo njihovu konkurentnost. Osim tehnologije i sortimenta, koji su uvijek jedan od vodećih elemenata konkurentnosti, ovdje bih istaknuo pitanje udruživanja. Naši voćari se moraju udruživati i moraju zajednički nastupati na tržištu, a planiramo uvesti i sustav označavanja sljedivosti. Smatram da je hrvatsko tržište dovoljno senzibilizirano i da hrvatski potrošač traži hrvatski proizvod i hrvatsko voće i povrće, ali često ono nije jasno istaknuto na policama naših trgovačkih lanaca – rekao je Dugalić.

Konkurentnost na tržištu

Prema riječima pomoćnika ministrice poljoprivrede Zdravka Tušeka, s obzirom na to da hrvatsko voćarstvo tehnološki još uvijek nije na razini nekih europskih zemalja, ne postoji ni konkurentnost na europskom tržištu u segmentu koji bi oni željeli.
– Danas je voćarima na raspolaganju niz mjera poljoprivredne politike, te niz financijskih mjera kojima mogu financirati svoju proizvodnju i biti konkurentni. Velike smo iskorake napravili po pitanju financiranja proizvođačkih organizacija, gdje omogućavamo voćarima da se udružuju i zajednički nastupaju na tržištu. Tu je i Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, koji je donesen kako bismo zaštitili naše proizvođače. U budućem periodu stvorit ćemo infrastrukturu kroz koju će proizvođačke organizacije u suradnji s jedinicama regionalne samouprave moći sudjelovati u izgradnji i u korištenju hladnjača i distributivnih centara te tako biti konkurentni i lakše dolaziti do tržišta – otkrio je Tušek.
Otvorenju 14. znanstveno – stručnog savjetovanja hrvatskih voćara prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Mi smo podneblje koje je pogodno za proizvodnju voćarstva, a problem u Krapinsko – zagorskoj županiji su usitnjene parcele. Ono što bi moglo biti budućnost voćarske proizvodnje, je ekološka proizvodnja, a ono što bi kao država trebali bolje iskoristiti, je brendiranje domaće voćarske proizvodnje i naše domaće kvalitetne proizvode plasirati prije svega u Dalmaciju, Istru i Primorje. Žalosno je da na takav ogroman broj turista koji nam dolaze, naši proizvođači ne uspijevaju plasirati svoje proizvode, a uvozimo sve i svašta – naglasio je župan Kolar.
Okupljene su pozdravili i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja te izaslanica predsjednice RH Marijana Petir, koja je prigodnim govorom i otvorila stručno savjetovanje.

Povelja i priznanje

– Podržavamo sve mjere koje idu u cilju zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje i zaštite dohotka poljoprivrednika te učinkovitijeg upravljanja prirodnim resursima, a posljedično i rasta konkurentnosti poljoprivredno – prerađivačke industrije – istaknula je Petir.
Na svečanosti su dodijeljene povelje i priznanja, pa je tako Priznanje za uzornog voćara primio Nedeljko Trgovec, koji nije krio zadovoljstvo uručenom nagradom.
– To je još jedan dokaz da se ne mora biti nekakav ogroman proizvođač, nego da su dovoljne i male parcele, ali ako se radi kvalitetno, gleda u smjeru napretka i korištenja modernih tehnologija, svašta se može postići. Mi nismo veliki proizvođač, ali pokušavamo našu priču s voćarstvom zaokružiti i ne ovisiti o nikome, nego isključivo o sebi i svojim sposobnostima – rekao je Trgovec.
Povelja za poseban doprinos razvoju voćarstva uručena je načelniku Desinića Zvonku Škreblinu.
– Ponosan sam što smo kao Općina dobili ovo priznanje od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. To je veliki doprinos i poticaj da i dalje radimo na manifestaciji “Dani jabuka“, a ovom prilikom zahvaljujem svima koji su nam do sada pomagali u organizaciji. Radi se o manifestaciji koja promovira stare sorte jabuka, što je za ovo podneblje jako dobro i nadalje ćemo se boriti da što više promoviramo takav način uzgoja starih sorti jabuka – zaključio je Škreblin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba