U Općoj bolnici Zabok obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

“Kronična opstruktivna plućna bolest u najvećoj je mjeri uzrokovana pušenjem, a izaziva nedostatak zraka i kronični kašalj”

Objavljeno: 20.11.2019. zagorjeinternational

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana obilježen je Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), pa se na Odjelu pulmologije bez uputnice mogla napraviti spirometrija, jednostavan test plućne funkcije. Akciji se priključila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula kako Županija podržava sve akcije zagorskih zdravstvenih ustanova.

Važnost prevencije

– Kronična opstruktivna plućna bolest je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji četvrti uzrok smrtnosti i bolest od koje obolijeva sve više ljudi. Uvijek naglašavamo važnost prevencije te je tako i ovo obilježavanje dobar način skretanja pozornosti na provođenje preventivnih aktivnosti, pogotovo kod rizičnih skupina, što su u ovom slučaju pušači – rekla je Petek.
Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina dodao je kako bolnica ima i Odjel pulmologije i Odjel interne medicine te da mu je drago što građani prepoznaju organiziranje preventivnih akcija poput ove.
Da je kronična opstruktivna plućna bolest u Hrvatskoj u najvećoj mjeri uzrokovana pušenjem cigareta te da bolest izaziva zaduhu, odnosno nedostatak zraka i kronični kašalj, potvrdila je i opća internistica OB Zabok, Mirjana Oštrić.
– Na spirometriju bi trebali doći ljudi koji su dugogodišnji pušači, koji kašlju, imaju iskašljaj i koji kod napora imaju zaduhu koja je sve gora i javlja se kod mirovanja – rekla je Oštrić, koja je trenutno na subspecijalizaciji iz pulmologije u Kliničkoj bolnici Dubrava. Dodala je i kako OB Zabok želi skrenuti pažnju na bolest i možda nekog potaknuti da prestane pušiti ili bar napravi spirometriju, budući da se bolest nekad može dijagnosticirati i prije pojave samih simptoma.

Rano otkrivanje i liječenje

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se treću srijedu u studenome, na prijedlog Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana “Zaustavimo KOPB svi zajedno!” naglašava činjenicu da se brojne organizacije i pojedinci mogu i trebaju uključiti u borbu protiv KOPB-a, od pružatelja usluga zdravstvene skrbi, obitelji, pacijenata, osoba koje sudjeluju u donošenju odluka do poslodavaca i drugih. Cilj obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a je podići svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba