NEUSPJEŠAN SASTANAK MINISTRICE I SINDIKATA: Nije prihvaćen prijedlog Blaženke Divjak da se održava nastava barem za najugroženije učenike – osmaše i maturante

I u Zaboku se “trubi za obrazovanje”, odaziv štrajku u zagorskim školama danas nešto manji nego jučer

Objavljeno: 20.11.2019. zagorjeinternational

Danas je 28. dan štrajka u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, te osmi dan štrajka u Krapinsko – zagorskoj županiji. Kako doznajemo od Darka Ciglenečkog, županijskog povjerenika Sindikata “Preporod” za KZŽ i djelatnika Srednje škole Oroslavje, u devet osnovnih i šest srednjih škola gdje Sindikat “Preporod” ima podružnice, odaziv štrajku malo je manji nego jučer. Štrajka nešto manje od 70 posto zaposlenih.
Štrajk se u cijeloj državi nastavlja i sutra i nadalje, a za ponedjeljak je u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, najavljen veliki prosvjed svih sindikata školstva i masovni dolazak nastavnika iz cijele države. Ciglenečki ističe kako nastavnici već organiziraju prijevoz, pa će se u petak znati broj ljudi i autobusa koji iz KZŽ kreću put Zagreba.

Poziv na dijalog

Inače, jutros je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan konzultativni sastanak na kojem su sudjelovali ministrica Blaženka Divjak i predstavnici prosvjetnih sindikata, dok se pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević nije odazvala, iako je u više navrata upozoravala da je pravo djece na obrazovanje važno.
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske, na kraju sastanka novinarima je rekao kako nema naznaka da štrajk može prestati, no jedino oko čega su se na sastanku složili je činjenica da su svjesni problema koji će iz dana u dan postajati sve veći jer će djeca izgubiti sve više sati nastave, piše Srednja.hr.
Pred novinare je izašla i ministrica Divjak, koja je rekla kako je sindikatima predložila da se održava nastava za najugroženije učenike, osmaše i maturante, kako im se ne bi ugrožavao daljnji tijek obrazovanja, no sindikati su to odbili. Baš kao i jučer na izvanrednoj press konferenciji, istaknula je da poziva na dijalog, dodavši i kako još ne planira dati ostavku.
– Tako dugo dok vidim da se mogu riješiti problemi i da mogu dati svoj doprinos da ovaj sustav ide naprijed i da imamo bolje obrazovanje za našu djecu, ja sam ovdje – rekla je Divjak, a na pitanje novinara do kad si daje rok, nije konkretno odgovorila, piše Srednja.hr.

Na ulicama

Inače, do 14 sati sindikalni aktivisti provode akciju “Potrubi za obrazovanje”, u sklopu koje stojeći s transparentima na raskrižjima ulica, pozivaju sudionike u prometu da ih podrže. Akcija je započela u Zagrebu, gdje se održava izborni kongres Europske pučke stranke, no proširila se i na druge dijelove Hrvatske, pa se tako, između ostaloga, provodi i u Zaboku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba