SEDMI JE DAN ŠTRAJK U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: Odazvalo se preko 70 posto zaposlenika u školama u kojima podružnice ima Sindikat “Preporod”

SINDIKATI OŠTRI: Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Cijela Hrvatska svakog će dana biti u štrajku do ispunjenja zahtjeva

Objavljeno: 19.11.2019. zagorjeinternational

– Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata – najavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske, na današnjoj press konferenciji, piše Jutarnji.hr.
Odluka je na snazi već danas, kada su ponovno u štrajku škole na području čitave Hrvatske, a Mihalinec je rekao kako je u štrajku 91,72 posto članova njegovog sindikata u srednjim školama. Također, danas je i prvi dan štrajka koji se održava uz prijetnju Vlade RH da dani u štrajku profesorima i učiteljima više neće biti plaćeni, no, Mihalinec je siguran kako odaziv neće zbog toga biti slabiji u narednim danima.
– Ovo više nije samo borba za plaće, nego za dostojanstvo. Nitko neće dati da ga se gazi, vrijeđa, nitko neće biti ponizan – kaže.

“Potrubi za obrazovanje”

Sindikati su, osim štrajkom, odlučili boriti se i na druge načine, pogotovo ovih dana, kada se u Zagrebu održava izborni kongres Europske pučke stranke. Mihalinec je otkrio kako im je policija, zbog mjera sigurnosti, zabranila prosvjed u blizini Hotela Sheraton, gdje su smješteni gosti Kongresa, te oko Arene Zagreb, gdje će se održavati kongres, pa će stoga organizirati akciju “Potrubi za obrazovanje”. Sindikalni aktivisti sutra će tako stajati s transparentima na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati, pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata će na raskrižjima prosvjedovati i u drugim dijelovima Hrvatske.
Inače, kako doznajemo od Darka Ciglenečkog, županijskog povjerenika Sindikata “Preporod” za Krapinsko – zagorsku županiju i djelatnika Srednje škole Oroslavje, danas, sedmog dana štrajka u Krapinsko – zagorskoj županiji, što se tiče škola u kojima Sindikat “Preporod” ima podružnice, a to je devet osnovnih i šest srednjih škola, odaziv je isti ili malo veći u odnosu na šesti dan štrajka u KZŽ prošlog utorka – preko 70 posto.
Štrajk se nastavlja u cijeloj državi i sutra, pa nadalje, a za ponedjeljak je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića najavljen veliki prosvjed svih sindikata školstva i masovni dolazak nastavnika iz cijele države.

Usprotivili se Vladi

Podsjetimo, na izjašnjavanju provedenom 13. i 14. studenoga u 381 hrvatskoj osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi, među sindikalnim članovima, ali i svim zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku, 94 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju, usprotivili su se prijedlogu Vlade RH o povećanju koeficijenata od 2 posto svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine. U osnovnim školama protiv ponude Vlade bilo je 93 posto zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju, dok se srednjim školama ponudi Vlade usprotivilo 96.12 posto zaposlenika. Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se 91 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju, 93.14 posto članova u osnovnim i 89.98 posto članova u srednjim školama.
Izjašnjavanju su pristupila 8922 člana Sindikata “Preporod” i 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba