U Zlataru održana tribina “Susret s liječnikom”, na kojoj je o sezoni gripe govorio Janko Korpar, liječnik obiteljske medicine

NEMA RAZMIŠLJANJA: “Cijepiti protiv gripe se treba, ponajprije trudnice, stariji od 65 godina i oboljeli od kroničnih bolesti”

Objavljeno: 19.11.2019. zagorjeinternational

– Ne treba razmišljati cijepiti se ili ne protiv gripe, čija je sezona od sredine prosinca do početka travnja. Svakako se treba cijepiti i to ponajprije trudnice, tim više što je tako i buduće dijete zaštićeno do šest mjeseci života, zatim stariji od 65 godina i oboljeli od kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, maligne, hematološke i bolesti pluća – rekao je Janko Korpar, liječnik obiteljske medicine u zlatarskoj ispostavi Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije, gostujući na tribini “Susret s liječnikom”, u organizaciji Udruge umirovljenika Zlatar. Tribina je održana u ponedjeljak u zlatarskoj Gradskoj knjižnici.

Ostati u krevetu

Kad se oboli od gripe, ne treba odmah trčati liječniku, nego ostati u krevetu, stabilizirati povišenu temperaturu i piti što više tekućine, do dvije litre, ponajbolje čaj, uz mogućnost telefonskog savjetovanja s liječnikom, kazao je Korpar, dodavši i kako se valja cijepiti tri do četiri tjedna prije pojave gripe.
– Ove se godine cijepi četverovalentnim cjepivom, a cilj je cijepiti što više ljudi. No, u ordinacijama zlatarskoga Doma zdravlja cjepiva više nema. Nestalo je, naime, u tjedan dana, ali je Zavod za javno zdravstvo KZŽ zatražio 1250 novih doza. Distribucija se očekuje početkom prosinca i tada još nije kasno za cijepljenje protiv gripe, koje se može primijeniti i kad počinje epidemija. Cjepiva trenutačno nema ni u zlatarskoj ljekarni, u kojoj je cijena cjepiva 96 kuna, ali očekuju dodatne naručene količine. Inače, cijepljenje je besplatno za djecu, trudnice, starije od 65 godina i kronične bolesnike – istaknuto je na tribini.

Upala pluća

Dr. Korpar je govorio i o popratnim pojavama, od kojih je najopasnija virusna upala pluća i svake godine ima smrtnih slučajeva. Nije nevažno i veće pridavanje pozornosti osobnoj higijeni, kao i izbjegavanje događanja na kojima se okupljaju veće skupine ljudi. Što se tiče vitamina C, neće zaštititi od gripe, ali će pomoći imunološkom sustavu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter