Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala press konferenciju na temu štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama

“Na kocki je budućnost naših učenika, koja ovisi o motivaciji učitelja, a roditelji žele najbolje za njih i s pravom su ljuti

Objavljeno: 19.11.2019. zagorjeinternational

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je izvanrednu press konferenciju na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Između ostaloga, rekla je kako joj je, kada je došla na mjesto ministrice, najvažnije  bilo uvesti reformu u školu, piše 24sata.hr.

Reforma školstva

– To smo uspjeli. Slomili smo sve prepreke i po prvi puta u modernoj hrvatskoj državi postigli smo da je reforma zaživjela. Dio nje je i poboljšanje statusa učitelja, koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku mogu tvrditi da sam stvarno dala sve od sebe da u dvije i pol godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo uveli nagrađivanje i napredovanje. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe, educiranje i povećanje plaća, koje se također događalo i događa se – naglasila je Divjak, te dodala kako je od početka štrajka, u ovoj nezavidnoj poziciji pokušala pomiriti pravo na kvalitetno učenje za djecu, ali i pravo učitelja i zaposlenih da se bore za svoj bolji materijalni status.

– Od danas to više nije moguće. Jučer je u otvorenom pismu to napisala i pravobraniteljica za djecu. Sustav se nalazi u potpunoj blokadi i to je rezultat igre moći između sindikata i premijera. Ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati. Imamo 463 tisuće učenika u tom sustavu. Ti učitelji, sigurna sam, brinu o njima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Međutim, želim biti iskrena. Na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o motivaciji učitelja. Roditelji sigurno žele najbolje za njih i s pravom su ljuti. Niti jedna strana do sada nije bila spremna za kompromis – naglasila je ministrica Divjak.

Konzultacije oko nadoknade

Pozvala je sindikate i premijera na dijalog te da se izdignu iz svojih pozicija i pronađu kompromis, dodavši kako učenike trebaju staviti na prvo mjestu, inače su svi gubitnici.

Sutra će se održati konzultacije, oko nadoknade nastave, a za koordinaciju je zadužen njezin savjetnik Marko Košiček.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba