Stjepan Haramina iz Mihovljana i Vjekoslav Cerovečki iz Radoboja izgubili su živote u obrani grada heroja

“VUKOVARSKI BRANITELJI IZ ZAGORJA”: U Krapini održana tribina u spomen na dvojicu poginulih zagorskih vitezova

Objavljeno: 18.11.2019. JJ

U petak je Udruga hrvatskih branitelja Krapina, u suradnji s Gradom Krapinom, organizirala javnu tribinu “Vukovarski branitelji iz Zagorja”, u spomen na žrtvu Vukovara i na poginule branitelje u Vukovaru, a posebno dvojicu poginulih zagorskih vitezova – Stjepana Haraminu iz Mihovljana i general bojnika Vjekoslava Cerovečkog iz Radoboja. Na tribini su govorili Ivan Klasić i Žarko Fruk. Klasić je svjedočio o svojem iskustvu sudjelovanja u borbama u Borovom Naselju, u prvoj fazi obrane Vukovara, gdje je sudjelovao kao pripadnik specijalnih jedinica policije, dok je Žarko Fruk, pripadnik “Tigrova”, govorio o trećoj, završnoj fazi bitke za Vukovar i o proboju nakon okupacije. Otkrio je kako je proboj počeo u nedjelju, 17. studenoga navečer, a prvi kontakt s hrvatskim snagama imao je tek u četvrtak, 21. studenoga. Kad su krenuli iz Vukovara u proboj, bilo je oko 120 branitelja, a Žarko Fruk je na kraju jedini uspio doći do Vinkovaca. Također, po prvi je puta na tribini obitelj poginulog Stjepana Haramine mogla čuti detalje o njegovom herojskom stradavanju.

Divljenje suboraca

– Stjepan je u Vukovaru pokazao izuzetnu hrabrost, izazvao divljenje svojih suboraca “Tigrova”, a bio je jedan od specijalista za oklop. Tako se tog dana, 11. studenoga, dan nakon što je pao Lužac, braneći svoju ulicu od napada i vidjevši na oko sto metara oklopni transporter, a nemajući niti jednu protuoklopno sredstvo, izložio i zapucao mitraljezom na neprijatelja. Oklopnjak je stao, ali ga je tom prilikom pogodio jedan neprijateljski metak i on je pao na cestu. Još priseban, viknuo je svojim prijateljima: “Nemojte niti slučajno dolaziti po mene, jer ćete i vi stradati.” U tom se činu vidi sva veličina tog čovjeka – u trenutku kad je bio već smrtno ranjen, mislio je na svoje kolege – istaknuto je na tribini.
Na tribini su, pored obitelji Stjepana Haramine, bili i državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurević, načelnik Policijske postaje Krapina Dubravko Kunštek, branitelji, učenici osnovnih škola iz Krapine i delegacija veterana iz susjedne Republike Slovenije.

Prije tribine, delegacije branitelja zapalile su svijeće i pomolile se na grobu Vjekoslava Cerovečkog u Radoboju i grobu Stjepana Haramine u Mihovljanu. U Mihovljanu se braniteljskoj delegaciji pridružio i načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić. U sklopu provođenja projekta predavanja po školama Krapinsko – zagorske županije, branitelji okupljeni u nekoliko udruga, održali su pak u četvrtak u Srednjoj školi Pregrada predavanje na temu “Obrana Vukovara”. S obzirom na to da su u toj školi već tradicionalno prisutni, branitelji su pripremili i skromni poklon za školu – uokvirenu majicu sa znakovima udruga koje sudjeluju u projektu, a pripremljen je i poklon za učenike.

Učenici prvog razreda

Branitelje je dočekala ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac, koja je istaknula kako joj je izuzetno drago što može ugostiti hrvatske branitelje, koji mogu iz prve ruke svjedočiti mladim generacijama o Domovinskom ratu. Predavanje su pratili učenici svih prvih razreda SŠ Pregrada, u okviru predmeta Povijest. Predavanje su održali sudionici bitke za Vukovar, Tomislav Bedeniković iz Velikog Trgovišća, Ivan Klasić iz Pregrade i Žarko Fruk iz Svetog Križa Začretja.
Uvodno i završno izlaganje imao je Mladen Ptičar, branitelj i voditelj projekta. Naglasak je također bio na dvojici vitezova poginulih u Vukovaru. Nositelj projekta je Udruga specijalne jedinice policije “Barun”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba