LOŠE VIJESTI: Hrvatska ima najskuplje nekretnine u Europskoj uniji

Za kupnju sto kvadrata stana, Hrvatima je potrebno više od 15 prosječnih godišnjih plaća, a Nijemcima osam

Objavljeno: 16.11.2019. zagorjeinternational

Prema stručnom članku objavljenom na portalu VoxEu, Hrvati si od svih nacija koje su članice Europske unije, najteže mogu kupiti stan, piše Index.hr. Autori članka su Jean – Charles Bricongne, zamjenik direktora Banque de France i Allesandro Turrini, šef Odjela za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, obojica i članovi mreže u kojoj je više od tisuću znanstvenika i istraživača s europskih sveučilišta pod imenom “Centre for Economic Policy Research“.

Rusima najgore

Bricongne i Turrini u članku se bave time kolike su cijene stanova u 40 zemalja Europe i svijeta, u odnosu na plaće u tim zemljama, odnosno, koliko si građani pojedinih država mogu priuštiti kupovanje stana s plaćama koje zarađuju. Vijesti za Hrvatsku su loše. U odnosu na plaće, imamo najskuplje nekretnine od svih članica EU, dok su na svijetu nekretnine skuplje samo još za građane Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Rusije.
Kako piše Index.hr, prema podacima iz 2016. godine, na kojima se temelji istraživanje dvojice ekonomista, prosječnom Hrvatu treba oko 15 godišnjih zarada da bi si priuštio stan od 100 kvadrata. Rusima je najgore, oni pak trebaju 20 godišnjih zarada da bi kupili takav stan, no od članica EU-a, stanovanje je očito najskuplje u Hrvatskoj.

Cijene još veće

Nasuprot tome, Nijemcu treba osam godišnjih prosječnih zarada da bi kupio stan od 100 kvadrata. Najpovoljnije su cijene nekretnina u SAD-u, gdje su za kupovinu 100 četvornih metara stambenog prostora, potrebne oko tri godišnje plaće.
Također, u protekle tri godine cijene nekretnina u Hrvatskoj su eksplodirale, dok plaće nisu rasle ni približno istim tempom, što znači da su današnji omjeri vjerojatno još gori za Hrvate, koji sada trebaju i više od 15 godišnjih zarada da bi kupili stan od sto kvadrata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba