U zabočkoj Gimnaziji AGM dodijeljena 101 učenička stipendija KZŽ

“Ovo je poruka mladima da vodimo brigu o njihovom školovanju i da računamo na njih kroz tržište rada“

Objavljeno: 16.11.2019. Jožica Miklaužić

U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša održana je dodjela učeničkih stipendija Krapinsko – zagorske županije. O provedbi natječaja govorila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako je on bio otvoren od 27. rujna do 12. listopada.

– Natječaj je bio otvoren u tri kategorije i to za nadarene učenike za koje se dodjeljuje 30 stipendija, zatim isti broj stipendija za učenike po socijalnom kriteriju te 50 stipendija za učenike koji su upisali prvi razred nekog od deficitarnih zanimanja. Mi smo definirali koja su to deficitarna zanimanja na području županije, naravno u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom i Zavodom za zapošljavanje te u skladu s potrebama tržišta rada – rekla je Petek te dodala kako je u KZŽ za stipendije izdvojeno 1.356.000 kuna, a na natječaj je pristiglo puno veći broj zahtjeva nego proteklih godina.

Veći broj stipendija

– U prvoj kategoriji nadarenih pristiglo je 138 zahtjeva, u drugoj kategoriji 135 i u trećoj kategoriji 40 zahtjeva, a prema Pravilniku danas dodjeljujemo 101 učeničku stipendiju. Tako u prvoj kategoriji dodjeljujemo 32 stipendije, u kategoriji po socijalnom kriteriju 29 stipendija i u kategoriji deficitarnih zanimanja 40 stipendija. Ono što nas rastužuje je kako ni ove godine nemamo upisanog ni jednog zidara u srednjoškolsko obrazovanje – kazala je Petek.

Krapinsko – zagorski župan istaknuo je kako je broj stipendija ove godine povećan zbog deficitarnih zanimanja.

– Stipendiju u kategoriji deficitarnih zanimanja smo povećali s 400 na 500 kuna. Ovo je jedan kontinuitet onoga što radi Krapinsko – zagorska županija kroz svoj proračun i naše najbolje ulaganje u budućnost uz sve ove infrastrukturne projekte koje radimo kroz energetske obnove škole, izgradnje novih sportskih dvorana i dogradnje škola. Ovo je isto tako jasna poruka mladima da vodimo brigu o njihovom školovanju i da želimo njihovim roditeljima pomoći kroz njihovo školovanje te da računamo na njih kroz tržište rada – naglasio je župan Kolar te dodao kako učenici novac na računima mogu očekivati već sljedeći tjedan.

Obrtnička zanimanja

Dodjeljivanju učeničkih stipendija prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško koji je zadovoljan interesom učenika za upisivanjem deficitarnih zanimanja.

– Iako je ove godine interes za deficitarna zanimanja veći mi bi željeli da je još veći jer mislimo da ima potreba i da su sva ta deficitarna zanimanja lako zapošljiva. Znači po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu se naći zaposlenja na području naše županije, a s tom logikom smo i radili cijeli ovaj projekt. Smatramo da nam to treba u gospodarstvu i obrtništvu i bez tih zanimanja nećemo moći funkcionirati. Mi svako proljeće obilazimo sedme i osme razrede osnovnih škola i pokušavamo senzibilizirati i roditelje i učenike da upišu obrtnička zanimanja i u tom trenutku im obećamo da će imati kvalitetnu plaću i da će naći posao odmah po završetku škole, što mislim da je danas veliki uspjeh – zaključio je Pleško.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba