JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH DRUŠTVENIH DOGAĐAJA: Najavljen program drugog Svečanog bala Varaždinske županije, koji će se održati 24. siječnja

“Okupit ćemo eminentne glazbenike i povijesne postrojbe, organizirati modnu reviju, te ponuditi najbolja tradicionalna jela i pića iz naše županije”

Objavljeno: 15.11.2019. zagorjeinternational

Svečani bal Varaždinske županije, jedan od najznačajnijih društvenih događaja u ovoj regiji, mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih i političkih aktivnosti te poslova, bit će održan u petak, 24. siječnja 2020. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.
Program drugog Svečanog bala su u prisustvu brojnih gostiju u Županijskoj palači u Varaždinu predstavili varaždinski župan Radimir Čačić, predsjedavajuća Turističke zajednice i predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala Natalija Martinčević, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran te veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E Markus Wuketich. Na predstavljanju su bili i članovi organizacijskog odbora, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, ravnatelj VBV-a Davor Bobić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, kao i mnogi uglednici iz javnog i kulturnog života Varaždinske županije.

Promjena termina

Natalija Martinčević pozdravila je prisutne, istaknuvši kako je bal jedan od najvažnijih događaja u županiji.
– Mijenjamo termin bala i promijenili smo njegov kompletan vizual, pripremili smo izrazito zanimljiv program, a ono što nas posebno veseli je to da su danas s nama gosti iz Austrije. Naime, 73. Bal gradišćanskih Hrvata je naš partner, mi ćemo gostima bala ponuditi eminentne glazbenike, povijesne postrojbe, modne dizajnerice, najbolja pića i jela iz naše županije. Cilj nam je i intencija da ovaj bal bude jedinstvena manifestacija. Grad je nekad bio poznati po balovima i mi vraćamo tu tradiciju – rekla je Martinčević.
S Hrvatskim balom gradišćanskih Hrvata, koji će u Beču 18. siječnja sljedeće godine biti održan 73. puta, dodatno je učvršćeno partnerstvo, koje je ujedno početak međuregionalne suradnje Varaždinske županije i Gradišća, doma brojnih Hrvata.
– Posebno mi je drago što sam danas tu, ovo je stvarno dobro pripremljeno, mi gradišćanski Hrvati smo jako bliski vama, Beč i Varaždin su slični, uostalom, Varaždin nazivaju malim Bečom, i mi smo jako povezani. Odajem priznanje Županiji na ovom kulturnom doprinosu našim zemljama – istaknuo je Petar Tyran.
Zadovoljan je i župan Čačić.
– Naša suradnja će biti dobro prihvaćena, u to sam siguran, tradicija je izuzetno duga, druge godine zaredom organiziramo svečani bal, u razgovoru smo s vodstvom Burgenlanda, oni su nam glavni partner, mi smo bili prošle godine u Schönbrunnu i siguran sam da će naš bal biti prepoznat kao jedna od glavnih manifestacija u okviru predsjedanja Hrvatske Europskom unijom – naglasio je župan Čačić.
Balska tradicija ukorijenjena je na ovim prostorima i svaka čast Varaždinskoj županiji na samoj ideji, odazvat ćemo se i podržavamo ovaj bal, rekao je veleposlanik Markus Wuketich.

Jazz orkestar

Dakle, najbolje što Varaždinska županija ima, na Balu će biti predstavljeno 24. siječnja sljedeće godine, a program i ponuda će biti prošireni na ostala područja Republike Hrvatske. Gosti će tako imati prilike uživati u vrhunskom i raznovrsnom programu. Na balskoj pozornici nastupit će popularni Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Varaždinski komorni orkestar, jedan od najboljih hrvatskih orkestara u povijesti, sopranistica iz Varaždinskih Toplica Jelena Štefanić, uz koju će pjevati Filip Hozjak, član ansambla Četiri tenora, kao i bend MozART, sastavljen od vrhunskih glazbenika i profesora. Moda je neizostavni dio svakog bala, pa će se varaždinske modne dizajnerice i ovog puta pobrinuti za atraktivnu modnu reviju.
Posebna atrakcija zasigurno će biti članovi povijesnih postrojbi, odjeveni u tradicionalne odore, ali i pod naoružanjem: Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda – Purgari, Karlovačka građanska garda te Križevačka djevojačka straža, a pažnju će zasigurno privući kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske.
Za vrhunsku gastronomsku ponudu od autohtonih namirnica zaduženi su nagrađivani kulinarski majstori hotela “Minerva”. Bit će poslužena toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća, zatim purgarski gulaš, kao neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događanjima u Varaždinu i okolici, purgarske piškote pripremljene s tajnim sastojkom, pa čak i purgarski klipić, kojeg krasi poseban oblik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba