SVJETSKI DAN DIJABETESA: U Centru za mlade u Zaboku održan stručni skup “Dijabetes – bolest sadašnjice“

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: “U našoj županiji ima 16 tisuća oboljelih, a većina njih boluje od dijabetesa tipa 2, koji se može spriječiti vlastitom odgovornošću“

Objavljeno: 14.11.2019. zagorjeinternational

U Centru za mlade u Zaboku u srijedu je održan stručni skup “Dijabetes – bolest sadašnjice“, koji je Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Domom zdravlja KZŽ i Udrugom oboljelih od dijabetesa Krapina organizirala u sklopu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.
Stručno interaktivno predavanje na temu “Šećerna bolest kao javnozdravstveni problem – važnost ranog otkrivanja“ održala je Vilma Kolarić, glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, a predavanje na temu “Osnovni principi liječenja – prehrana i terapija šećerne bolesti“ održala je Snježana Gaćina, također iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac. Tom je prilikom Vilma Kolarić napomenula kako novija istraživanja pokazuju da prođe i po nekoliko godina prije nego što se dijabetes otkrije.

Prvi simptomi

– Nekad su prvi simptomi bili pojačana žeđ, pojačano mokrenje i jaka glad, a pacijenti su gubili na težini, no u današnje vrijeme prođe po nekoliko godina bez simptoma, a da se zatim otkrije da je osoba oboljela. Bit je da se čim prije otkrije i da se čim prije počne s liječenjem – naglasila je Kolarić te dodala kako su najgore komplikacije šećerne bolesti problemi s vidom, dijabetičko stopalo, bolovi u nogama poput žarenja i pečenja, komplikacije s bubrezima, ali i kardiovaskularne komplikacije, odnosno visoki tlak i infarkt.
Snježana Gaćina je pak poručila kako oboljele osobe u prehrani trebaju koristiti maslinovo ulje, meso životinja i agrume koji uspijevaju u Hrvatskoj, obrano mlijeko, sir, voće, povrće, žitarice u umjerenim količinama, a da je bitna i svakodnevna tjelovježba.
– Preporučuje se vježbati tri puta tjedno po 30 minuta, što može biti i obična šetnja – kazala je Gaćina.

Kretanje i prehrana

Brojne okupljene na početku je pozdravila pročelnica županijskog Upravnog odijela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, Martina Gregurović Šanjug.
– Kada govorimo o dijabetesu, u našoj županiji ima 16 tisuća oboljelih, a to je podatak s kojim raspolaže Udruga oboljelih od dijabetesa. Ta brojka je viša od državnog prosjeka i nešto viša od prosjeka razvijenijih zemalja. Većina onih koji su oboljeli od dijabetesa, oboljeli su od dijabetesa tipa 2, koji se itekako može spriječiti vlastitom odgovornošću za zdravlje, odnosno, kretanjem i prehranom – rekla je pročelnica Gregurović Šanjug te upozorila kako dijabetes pogađa sve mlađu populaciju i da se može pojaviti i u najranijoj dobi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba