Ministar gospodarstva Darko Horvat u Krapini održao sastanak s članovima Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a KZŽ, na kojem je istaknuto kako je u mandatu ove Vlade prema zagorskim gospodarstvenicima usmjereno 250 milijuna kuna direktnih investicija

“Ovdje je ‘meka’ malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, volio bih kad bi širom cijele države doživio taj duh”

Objavljeno: 14.11.2019. ivanabelosevic

Potpredsjednik HDZ-a i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, te državni tajnik Mario Antonić i pomoćnica Ana Mandac održali su zajednički sastanak s članovima Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Krapinsko – zagorske županije.

Kapitalne odluke

Ministar Darko Horvat rekao je kako je ovdje tradicionalno, usudio bi se reći na mjesečnoj bazi i to svaki puta sa svojim najbližim suradnicima.

– Ovo je jedan od interaktivnih sastanaka, unutar kojeg osluškujemo puls realnog poduzetničkog sektora.  Intencije i želje oko olakšavanja poslovanja na prostoru Republike Hrvatske polako transformiramo u zakonodavni okvir. Podsjetit ću vas da su poduzetnici u tome dali velik doprinos, jer je Hrvatska ove godine rasla na ljestvici globalne konkurentnosti i napredovala je na indeksu digitalne konkurentnosti. U ovom trenutku razgovaramo i u završnoj smo fazi pripreme nekoliko projekata poticajnih mjera i ušli smo u rekonstrukciju Zakona o poticanju investicija i to su teme današnjeg razgovora. Fino “brusimo“ predmetne natječaje, kako bismo u trenutku kad ih objavimo od strane poduzetničkog sektora imali relevantni odaziv i ta sredstva što prije transformirali u nove investicije – naglasio je Horvat.

Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek kazao je kako su raspravljali o aktualnoj politici Vlade i o svim reformskim potezima koje ona donosi, te o svemu onome dobrome što Vlada radi prema zagorskim poduzetnicima.

– Želim napomenuti da je u aktualnom mandatu ove Vlade prema zagorskim poduzetnicima i obrtnicima usmjereno 250 milijuna kuna direktnih investicija. Ovdje ima velik broj poduzetnika koji u državi traže partnera, a ne rješenje i to je najvažnije, jer su sami sposobni biti konkurentni, kako na domaćem tako i inozemnom tržištu. U Zajednici poduzetnika i obrtnika Krapinsko – zagorske županije ima oko 200-tinjak članova, a večeras su ovdje samo oni koji čine predsjedništvo Zajednice – pojasnio je Tušek te dodao kako se mnogi vesele skorašnjoj sjednici Vlade u Krapini.

– To je veliki projekt i za to zahvaljujem premijeru Plenkoviću, što je prepoznao tu potrebu da se sjednica održi u Krapini. Posljednji put je sjednica ovdje bila 2007. godine, tako da možemo govoriti o i ozbiljnom političkom događaju. Trenutno komuniciramo s nizom Vladinih  resora,  s jedinicama lokalne samouprave i s Krapinsko – zagorskom županijom. Priprema se i lista kataloga projekata, koji su prioritetni u smislu kompletnog razvoja, što komunalne, što prometne i logističke strukture Krapinsko – zagorske županije, ali i mjera direktnih pomoći jedinicama lokalne samouprave. U sljedećih nekoliko tjedana u nekoliko ministarstava očekujemo potpisivanje ugovora za projekte, koji su već sad pripremljeni. Tako da će ovo će biti jedno veselo Nikolinje u Krapini. Prije svega očekujem i donošenje nekoliko strateških i kapitalnih odluka, koji će determinirati razvoj Krapinsko – zagorske županije u godinu, dvije, pet godina koje su ispred nas – istaknuo je Tušek.

Konkurentno poduzetništvo

Na sastanku je bio i predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a na razini Republike Hrvatske Ivan Domagoj Milošević kojemu je posebno drago raspravljati o gospodarskim temama u Krapini.

– Ovdje je na neki način ‘meka’ malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva i volio bih kad bi širom cijele naše države doživio taj duh poduzetništva i obrtništva. Mislim da je tu rješenje svih naših problema, od punjenja državnog proračuna, potrošnje, zdravstva, školstva i mirovina. Odgovor  leži na čvrstom, jakom i konkurentnom poduzetništvu u Europskoj uniji, naravno uz sve alate koje imamo kao punopravna članica, a to su EU fondovi, kako za javni, ja se još više zalažem za privatni sektor –  zaključio je Milošević.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba