Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da će kineskom poduzeću Zhongya Nekretnine do 31. prosinca produžiti rok za uplatu kupoprodajne cijene od 14,09 milijuna kuna za kupnju bivše kumrovečke Političke škole.
Rok je najprije produžen do 11. studenoga, a poduzeće je sada zatražilo još jedno produljenje zbog trenutno nepovoljne političke situacije između Posebne upravne regije Hong Kong i Narodne Republike Kine, zbog čega je kažu, otežan prijenos novčanih sredstava, no iz poduzeća uvjeravaju kako će u dodatnom roku isplatiti ugovoreni iznos, piše SEEbiz.eu.

Aktivacija državne imovine

– Zbog svega ovoga, a i zbog činjenice da na prethodnim natječajima nije bilo interesa za Hotel Zagorje, predlažemo da bude prihvaćena ova odluka, a u cilju aktivacije državne imovine – rekao je na sjednici Vlade ministar državne imovine Mario Banožić.
Podsjetimo, Vlada je u lipnju odlučila Političku školu prodati jedinom ponuditelju na natječaju. Iza Zhongya Nekretnina stoji kineska poduzetnica Jiang Yu, koja, osim u Kumrovcu, ima ozbiljne planove i u Krapinskim Toplicama.
Načelnik Kumrovca Robert Šplajt uvjeren je da će Zhongya Nekretnine ispuniti svoju obavezu do kraja godine.

Zapošljavanje ljudi

– Stiže nam puno upita je li gospođa Yu uplatila novac za Političku školu. Nažalost, to se do danas nije realiziralo, ali nema nikakvih bojazni da to neće biti riješeno. Bit će riješeno najkasnije do kraja godine. Zapelo je u transakcijama novca iz Hong Konga preko austrijskih banaka, pa je zato ostalo premalo vremena da se ispoštuje dogovoreni rok, međutim, nema nikakve bojazni da projekt neće ići. Očekujemo puno, najprije da adaptacija i rekonstrukcija krene na proljeće i da ta prva faza završi kroz godinu dana te da hotel bude stavljen u funkciju. Veselimo se i zapošljavanju naših ljudi iz čitavog sjeverozapadnog dijela Zagorja, pogotovo žena, za koje nerijetko nedostaje radnih mjesta – rekao nam je načelnik Šplajt. (ab, jj)