Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije ove godine ponovno organizira tečaj za sommeliere prve razine, kojeg provodi Hrvatski sommelier klub. Tečaj je počeo u ponedjeljak, a predavanja će se održavati naredna dva tjedna u Vinariji Vuglec Breg.

Pristup gostu

Ove godine tečaj pohađa 20 polaznika, a za njih 16 predavanja sufinancira TZ KZŽ i Hrvatska turistička zajednica, dok preostala četiri kandidata sama plaćaju tečaj. Polaznici će se na predavanjima upoznati s ulogom sommeliera u modernom restoraterstvu, učit će o vrstama čaša i boca za vino, kako se pristupa gostu, o aktivnoj prodaji vina, praktičnom prikazu posluživanja bijelog vina, zatim dekantiranju i posluživanju crvenog vina, temperaturi posluživanja različitih vina te kušanju vina. Učit će i o povijesti vinogradarstva i vinarstva, vinskim regijama Hrvatske i sortama vinove loze, uzgoju i životnom ciklusu vinove loze, procesu proizvodnje vina, bolestima i manama vina.

Usklađivanje jela i vina

Uz dobru vinsku kapljicu, ide i dobar obrok, pa će na predavanjima biti i riječi o usklađivanju jela i vina. S obzirom na to da je većina polaznika zaposlena u renomiranim zagorskim ugostiteljskim objektima, u program je također uvršten i dio koji se tiče destilata i cigara, ali i piva, vrstama i načinu posluživanja kave te obilježjima pojedinih vrsta čajeva. TZ KZŽ dosad je dva puta provela tečaj za sommeliere prve razine te jednom tečaj za sommeliere druge razine.