ZAGORSKI SABORSKI ZASTUPNICI – RIJEČI VS. DJELA KOD IZGLASAVANJA PRORAČUNA: Tko ima veće zasluge u spasu krapinskog Veleučilišta, tko si ih pripisuje, izbjegavanje glasovanja i ostale profinjene metode zagorske visoke politike

DEKAN SIKIRICA: Činjenica je da je Marija Puh prva krenula u borbu za VHZK, ali uz nju su zaslužni i HNS i HDZ i SDP. Hvala svima

Objavljeno: 14.11.2019. Alen Brodar

Saborski zastupnici su danas izglasali prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, po kojemu će ukupni prihodi države u idućoj godini iznositi nešto preko 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna. Proračun je izglasan s 80 glasova ZA i 41 glasom PROTIV. Također, Sabor je većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun, čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna.  Sabor se suglasio i s Vladinim amandmanom, koji je podnijela na osnovu prijedloga amandmana Stranke rada i solidarnosti, da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2,8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Za taj iznos smanjuju se sredstva Ministarstvu financija, a povećavaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Za izmjene ovogodišnjeg državnog proračuna glasala je većina zastupnika – 82 ZA, jedan suzdržan, 41 PROTIV.
Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica kazao nam je da mu je drago da su svi prepoznali da svotu u proračunu za 2019. godinu za VHZK treba povećati.
– Do mene dolaze razne informacije s društvenih mreža tko je zaslužan, tko je bio prvi i slično. No moram reći da je činjenica da je Marija Puh prva krenula s time, HNS je to snažno podržao kroz Vladu, HDZ je također jako puno doprinio, a i s ljudima iz SDP-a smo puno komunicirali kako pomoći VHZK-u. No, kako god, jako sam zadovoljan što VHZK na raspolaganju sada ima 4,1 milijun kuna, koji će nam pomoći da se plati dio dugovanja koje imamo prema profesorima, kako bismo izbjegli njihove tužbe. Stoga sam zahvalan svima koji su doprinijeli, a očigledno je da su svi svjesni da je to dobra stvar i da je VHZK-u taj novac potreban.
Na naš upit koliko VHZK-u treba novca da u sljedećoj godini normalno funkcionira, rekao je da je to, s postojećim brojem profesora i postojećim programom oko pet milijuna kuna.

“Ne bih da se lažemo”

– No, mi imamo potrebe za još profesora, budući da se s ovim kadrom jedva pokrivamo. U idealnom slučaju, kada bismo mogli zaposliti još profesora, to bi bilo između pet i sedam milijuna kuna. Kroz tri – četiri godine moramo imati još specijalističkih studija, odnosno one “plus dvije godine” na postojeće programe, a tada bi se ta svota popela na nekih devet milijuna. Ponavljam, za sljedeću godinu to je nekih pet milijuna, a za ovu godinu će nam 4,1 milijun kuna biti dovoljno da u većem dijelu riješimo dugove i nastavimo normalno funkcionirati. Što se ove godine tiče, drago mi je što su svi krenuli u istom smjeru, no ne bih da se lažemo, da netko sebi pripisuje zasluge za nešto što nije učinio – kazao nam je dekan Sikirica.
Saborska zastupnica Marija Puh također je izrazila zadovoljstvo što je rebalans državnog proračuna za 2019. godinu usvojen.
– Dugotrajna, djelomično glasna, a djelomična tiha borba, je uspjela. Naše Veleučilište je ponovno dobilo ono što mu pripada i bez čega nije ni smjelo ostati. Izglasanim rebalansom proračuna za 2019. godinu, Veleučilište opet raspolaže sa 4.100.000 kuna te će time biti pružena bolja kvaliteta obrazovanja studentima, a i osnivačima će se skinuti dio tereta s leđa. No, ogroman paradoks se dogodio danas u sabornici. Oni koji su se dan prije kitili tuđim perjem i konstatirali da je na njihovo traženje Vlada digla financijska sredstva za potporu Veleučilištu, nisu niti glasali za amandman kojim su sredstva osigurana, iako su sjedili u sabornici. Još veći paradoks mi je to što ti isti koji napominju da im je stalo do Zagorja, nisu glasali čak niti za svoje amandmane na proračun za 2020. godinu, koje su pompozno najavili. Iako su ti amandmani u srijedu odbijeni, da im je stvarno stalo do Zagorja, a ne do politikantstva, bili bi u sabornici i potrudili se glasati barem za svoje amandmane. Ja sam, s druge strane, podržala sve njihove amandmane koji su bili vezani uz Zagorje jer živim, mislim i srcem za Zagorje, bez obzira na sve i ne zanimaju me ni stranke, niti ideologije – kazala je Marija Puh, pojasnivši da zagorski kolege iz SDP-a, Marko Vešligaj i Siniša Hajdaš Dončić nisu glasovali kad se odlučivalo o amandmanu na rebalans proračuna, kojim se povećavaju sredstva za krapinsko Veleučilište, a da nisu glasovali ni za neke od vlastitih amandmana na proračun za sljedeću godinu – dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u iznosu od 260 milijuna kuna, za rekonstrukciju škole u Krapinskim Toplicama, za što su predlagali 40 milijuna kuna, za ZEZ u Donjoj Stubici, za koji su tražili 2,5 milijuna kuna, kao ni za pet milijuna kuna za krapinsko Veleučilište u 2020. godini.

Nisu htjeli glasovati

– Amandmani su nam svi odbijeni u srijedu, žao nam je što je tako ispalo, pogotovo za Specijalnu bolnicu, za vatrogasce i za povećanje stavke za brdsko – planinska područja. To nije dobra poruka Vlade – kazao nam je SDP-ov zastupnik Marko Vešligaj. Na naš upit zašto nisu podržali amandman na rebalans proračuna kojim su se povećala sredstva za VHZK, potvrdio nam je da za to nisu htjeli glasovati, jer se očito radi o igrokazu i unutarkoalicijskim ucjenama.
– Tih 4,1 milijuna kuna bilo je ionako osigurano u proračunu za 2019. godinu. Potom je u prijedlogu rebalansa iznos smanjen, da bi amandmanom ponovo bilo vraćeno na 4,1 milijuna. Ispada da je Vlada sama sebi dala amandman na nešto što je odlučila smanjiti, pa tim amandmanom vratiti. Za takve igre nismo željeli glasovati, kao ni za rebalans proračuna u cijelosti – kazao je Vešligaj.
Kada smo ga upitali zašto se onda zagorski SDP u srijedu na Facebooku pohvalio da je na traženje njega i Hajdaša Dončića Vlada RH digla financijska sredstva za potporu VHZK-u za 2.700.000 kuna, odnosno na 4.100.000 kuna, kazao je da su oni još krajem prošle godine dali amandman na proračun za 2019. godinu, kojim bi se osiguralo pet milijuna kuna za VHZK, pa se može smatrati da je ovih sada odobrenih 4,1 milijuna kuna i njihova zasluga.
– Što se tiče neglasanja na amandmanima na proračun za sljedeću godinu, njih više od 300 je u srijedu odbijeno, među njima i svi naši, a ja sam ih u srijedu čitav dan branio u Saboru. Danas, priznajem, nismo bili prisutni kod izglasavanja za sve amandmane, pa je moguće da smo propustili i izglasavanje za neki od ovih naših – opravdao se Vešligaj, dodajući da su glasovali protiv takvog proračuna za 2020. godinu.

Jeftino politikantstvo

Saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek kazao nam je kako je politika aktualne Vlade i predsjednika Plenkovića prema VHZK-u jasna od prvog dana.
– Hrvatsko zagorje zaslužuje javno veleučilište, Hrvatsko zagorje ga je dobilo u mandatu aktualne Vlade i aktualna Vlada osigurala je novac za njegovo pokretanje te novac za plaćanje dijela njegovih dugova, u stvaranju kojih nije ni najmanje sudjelovala. Amandman Vlade, kojim se osigurava novac upravo za to, jasna je potvrda naše politike. SDP je s druge strane imao prilike brinuti o tom procesu u mandatu svoje Vlade, imao je priliku donijeti iste takve odluke, a nije učinio ništa. Naprotiv, dozvolio je da Veleučilište tone iz godine u godinu, da se dugovi gomilaju. Činjenica da nisu podržali amandman Vlade RH kojim se osigurava novac za financiranje dijela dugova Veleučilišta i za njegovo daljnje funkcioniranje, samo pokazuje njihove motive – jeftino politikantstvo. Isto je i s ostalim njihovim amandmanima na proračun za 2020. godinu, kojima nesposobnost svoje županijske vlasti, da realizira bilo neki od projekata s kojima su izašli pred Zagorke i Zagorce prije dvije godine, danas pokušavaju prenijeti da budu na teret Vladi RH. A Vlada ima svoj program, koji se vidi u projektima svake zagorske jedinice lokalne samouprave, kao i u kapitalnim državnim investicijama koje se danas realiziraju u svakom kutku naše županije. Milijarde kuna investicija u KZŽ posljedica su rada, a nedostatak ikakvih ozbiljnih projekata i investicija županijske razine, posljedica su njihova neznanja i nerada. Veselim se stoga sjednici Vlade u Krapini 6. prosinca, s kojom ćemo samo nastaviti naš posao – zaključio je Tušek.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba