Mogu se razgledati razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi pruga koje prelaze preko hrvatsko – slovenske granice

U Krapini otvorena izložba “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo“

Objavljeno: 12.11.2019. IB

U petak je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina otvorena izložba “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo“, nastala u sklopu projekta SIHeR – suradnje triju hrvatskih i triju slovenskih arhiva – Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Nadležnost šest arhiva

Ovom izložbom POU Krapina nastavlja suradnju s Državnim arhivom iz Varaždina, koja je započela 2015. godine izložbom ABC – Arhivska Barbara Celjska, a ove godine tijekom srpnja i kolovoza izložbom “Gradovi i trgovišta na hrvatsko – štajerskoj granici“.
Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko – slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko – Ptuj – Čakovec – Kotoriba / Varaždin, Zidani Most – Zagreb – Sisak, Čakovec – Lendava, Krapina – Rogatec i Savski Marof – Kumrovec – Stranje. Obuhvaćeno je raznovrsno gradivo željezničke tematike, kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Brojni uzvanici

Prisutne su pozdravili ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović i ravnatelj Državnog arhiva Varaždin Damir Hrelja. Govorile su koautorice izložbe Gordana Šoevegeš Lipovšek iz Pokrajinskog arhiva Maribor i Ana Turk iz Državnog arhiva Varaždin. Otvorenju su prisustvovali i ravnatelji Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rupčić i Jurica Cesar iz Državnog arhiva za Međimurje. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina, a ostaje otvorena do kraja studenoga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba