Hrvatska stranka umirovljenika najavila pokretanje inicijative u cilju prikupljanja 100 tisuća potpisa za promjene u sadašnjem sustavu dopunskog osiguranja

“RADIMO ZA SVE SADAŠNJE I BUDUĆE UMIROVLJENIKE”: HSU traži povećanje prihodovnog cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja

Objavljeno: 12.11.2019. zagorjeinternational

Hrvatska stranka umirovljenika Krapinsko – zagorske županije na konferenciji za medije je predstavila novu inicijativu, preko koje namjeravaju skupiti 100.000 potpisa za promjene u sadašnjem sustavu dopunskog osiguranja.

Ista cijena police

Predsjednik županijske organizacije stranke Josip Kovačić, potpredsjednik županijske organizacije Željko Čleković i potpredsjednik HSU-a i potpredsjednik županijske organizacije stranke Nikola Capar, objasnili su što traže, a to je da se prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna, s 1516 kuna poveća na 1830 kuna mjesečno za člana kućanstva i s 1939 kuna na 2340 kuna mjesečno za samce, te da se takvi utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine. Zalažu se, kažu, za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna, te očuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja, u kojem i unuci i djeca i roditelji i bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu. Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja uputio je u svibnju i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio ovu nepravdu, no prijedlog je odbijen uz opasku ministra Kujundžića da je “populistički“. Članovi HSU-a stoga sada žele tom odbijenom prijedlogu pridružiti potpise građana, pa od 15. studenoga kreću s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske. Nakon 15 godina traže povećanje cenzusa i protive se poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Za sve građane

Kovačić je rekao kako će ovu inicijativu predstaviti županijske organizacije stranke na teritoriju cijele Republike Hrvatske.
– Hrvatska stranka umirovljenika želi da Hrvatski sabor i Vlada poboljšaju uvjete za umirovljenike, a prva akcija je dopunsko zdravstveno osiguranje. Ne radimo samo za sadašnje umirovljenike, nego i za buduće, a potreba dopunskog osiguranja je za sve građane, i one koji rade i one koji su u mirovini – naglasio je Kovačić. (ab, ib) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba