Završen 6. Zagorje Blues Etno Festival

Ljubitelji bluesa u Svetom Križ Začretju, Zaboku, Krapinskim Toplicama i Klanjcu, uživali u svirkama devetero izvođača iz šest zemalja

Objavljeno: 11.11.2019. IB

Od 4. do 8. studenoga, u Svetom Križu Začretju, Zaboku, Krapinskim Toplicama i Klanjcu održavao se šesti Zagorje Blues Etno Festival. Iako je bilo najavljeno osam izvođača iz pet zemalja, nastupilo ih je devet iz šest zemalja. Neplanirano su se, naime, pridružili glazbenici iz Slovenije Sorške face te superiorni Bluzy Threesome iz Siska.

Filisko i Noden

Festival je otvoren u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju, gdje je večer počela nastupom mladih glazbenika Sorške face iz Slovenije, a nakon njih svirao je zagrebački Country Guru. Ljubitelji usne harmonike uživali su u koncertu i s uzbuđenjem očekivali glavne zvijezde festivala, Joe Filiska i Erica Nodena iz Chicaga. Bio je to koncert akustičnog bluesa, koji je publiku obuzeo od prve do posljednje pjesme. Druženje se nastavilo i nakon koncerta, gdje su Filisko i Noden pozdravili stare i upoznali nove obožavatelje koji s njima dijele strast prema usnoj harmonici.
U utorak, 5. studenoga, najpoznatiji zagorski usnoharmonikaš i organizator Festivala Tomislav Goluban posjetio je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kako bi grupu srednjoškolaca podučio o utjecajima bluesa na modernu glazbu. Svaki učenik je na radionici dobio besplatnu Hohner usnu harmoniku, a Goluban im je demonstrirao i osnovne tehnike sviranja.
U Općinskoj knjižnici Krapinske Toplice, treće je večeri na rasporedu bilo čitanje poezije. Večer je otvorio Nikola Kristić, a pridružio mu se zagrebački kantautor Zvonimir Varga, dok je nakon njih zasvirao englesko – hrvatski duet Patrick Walker i Hrvoje Sudar. Uz irske tradicijske pjesme, malo bluesa i zabavne najave pjesama, svojim su izvedbama i instrumentalnim umijećem očarali sve prisutne.
Zabočki City Caffe bio je domaćin koncerta kojeg su otvorili mađarski Grunting Pigs. Predstavili su se energičnim nastupom i autorskim pjesmama, a uspjeli su demonstrirali vezu između čardaša i bluesa. Uslijedio je nastup Edi East Trance Bluesa, benda koji je na ZBEF-u promovirao svoj debitantski album “Sumpor”, kombinaciju originalnih skladbi Edija Maružina otpjevanih na istarskom dijalektu. Nenajavljeno iznenađenje večeri bio je kratki nastup sisaškog kvarteta Bluzy Threesome, koji su nedavno pobijedili na Hrvatskom blues natjecanju.

Oduševljenje prisutnih

Zagorje Blues Etno festival završio je u Klanjcu. Inspirativni prostor Galerije Antuna Augustinčića pozitivnom su energijom ispunili austrijski Tobacco Road Blues duo. Sjajna interakcija s publikom, zajedničko pjevanje, pa čak i fotografiranje za vrijeme nastupa, oduševili su sve prisutne.
Tomislav Goluban je u nastavku sa svojim triom odsvirao nekoliko pjesama s posljednjeg studijskog albuma “Chicago Rambler“, a u samoj završnici pridružili su im se gosti iz Austrije.

FOTO:  Eliana Bacani

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba