Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o. iz Srbije potpisale Memorandum o suradnji

Krapinsko – zagorska županija će kroz REGEA-u plasirati hrvatsko znanje u susjednu Srbiju i pomoći im u pokretanju prve regionalne energetske agencije

Objavljeno: 11.11.2019. zagorjeinternational

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), inače prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj, i Regionalna razvojna agencija Zlatibor d.o.o. iz Srbije, u Energetskom centru Bračak potpisale su Memorandum o suradnji. Ovo svečano potpisivanje otvorit će put širenju hrvatskog znanja, iskustva i stručnosti, a Krapinsko – zagorska županija će kroz REGEA-u predstaviti i plasirati hrvatsko znanje u susjednu Srbiju, kako bi im pomogla u pokretanju tamošnje prve regionalne energetske agencije.

Obnovljivi izvori

Direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor d.o.o. Slavko Lukić istaknuo je kako mu je drago je što su na licu mjestu mogli upoznati rad Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.
– Cilj nam je da na osnovu iskustva i buduće razmjene, projekte prenesemo i na Zlatiborsku oblast, a samim time i na druge dijelove Srbije. Srbija je u procesu ulaska u Europsku uniju i dragocjena su nam iskustva hrvatske regionalne agencije u njezinim ovlastima, ali i drugim ovlastima, koje se tiču projektnog financiranja i korištenja fondova Europske unije – istaknuo je Lukić.
Predsjednik radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti Saša Vasilić zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu.
– Iskustva o kojima smo čuli mnogo će nam značiti i pomoći da uskoro krenemo na sličan način rješavati naše energetske probleme, a posebno da primjenjujemo obnovljive izvore energije, u ovom slučaju biomasu, kao slobodni energent. Najvažnije je da se uvede taj princip profitabilnosti, odnosno uštede javnih sredstava u proračunima – naglasio je Vaselić.

Početak suradnje

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac vjeruje kako je budućnost u suradnji i da energetska tranzicija i prelazak na čiste izvore energije, nemaju alternativu više nigdje u Europskoj uniji, a niti globalno.
– Veseli me da ćemo zajedno raditi na tim temama, imamo puno toga zajedničkog, a surađujući, možemo napraviti još bolje projekte. Vjerujem da je ovo ne samo početak potpisivanja ugovora, nego početak jedne jako dobre suradnje – zaključio je Domac. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba