Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek otvorio 29. Sabatinu – međunarodni susret vinogradara i vinara

“Novi zakon o vinu donio je administrativna rasterećenja i uštede vinarima, ukinute su sve naknade za kontrole te evidencijske markice“

Objavljeno: 10.11.2019. zagorjeinternational

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek u četvrtak je otvorio 29. Sabatinu, međunarodni susret vinogradara i vinara, koji se u Segetu Donjem kod Trogira održava još danas. Tušek je podsjetio na napore koje Vlada RH s Ministarstvom poljoprivrede ulaže kako bi poboljšala uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva te naglasio da je donesen novi Zakon o vinu, u suradnji s proizvođačima.

Vinogradarske regije

– Zakon donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te evidencijske markice, čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva, a troškovi se podmiruju iz državnog proračuna – rekao je Tušek te podsjetio da su uspostavljene i četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara.
– Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina, vrijedan 54 milijuna eura. Pored spomenutih mjera kroz zakonodavstvo i ovih mjera poticaja investicija, i dalje imamo izazova u ovom sektoru. I ova manifestacija otvara prostor za dijalog, razmjenu iskustava i mišljenja za stvaranje veće konkurentnosti ovog sektora, njegov bolji položaj, ali i promociju hrvatskih vina – poručio je pomoćnik ministrice otvarajući Sabatinu.

Stručna edukacija

Međunarodni susret svake godine okuplja 300-ak vinogradara, vinara, vinarskih zadruga i stručnjaka te mnoge druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, organizira se i vođena degustacija vina, praktična radionica, prezentacija u vinogradu te predstavljanje projekata. Osim gospodarskih subjekata iz Hrvatske, interes za sudjelovanjem pokazali su i oni iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter