ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Izvješću o stanju planeta stoji kako neodrživa ljudska aktivnost ekosustave odgovorne za život na Zemlji dovodi do ruba propasti

Na planetu s destabiliziranom klimom, osiromašenim oceanima i rijekama, degradiranim zemljištem i praznim šumama, bliže smo rubu, nego sretnijoj budućnosti

Objavljeno: 10.11.2019. zagorjeinternational

Objavljeno je Izvješće o stanju planeta (Living Planet Report – LPR), sveobuhvatna studija koju provodi WWF i o kojoj se izvještava svake dvije godine. Studija proučava trendove bioraznolikosti, zdravlja planeta, stanje prirode i ljudskog utjecaja te nudi potencijalna rješenja. LPR 2018. dvanaesto je izdanje izvješća koje pruža znanstvene dokaze o onome što nam priroda neprestano ponavlja, a to je da neodrživa ljudska aktivnost ekosustave odgovorne za život na Zemlji dovodi do ruba propasti.

Glavne prijetnje

Izvješće ističe zabrinjavajući pad populacije divljih životinja, riba, sisavaca, kukaca, vodozemaca i gmazova u prosjeku za 60 posto, između 1970. i 2014., koja je i posljednja godina s dostupnim podacima.
– Znanost nikada nije preciznije procijenila posljedice našeg utjecaja na planet, no danas imamo znanje i sredstva za pronalaženje rješenja i nemamo izgovor za nedjelovanje. Program očuvanja prirode ne tiče se samo osiguranja budućnosti tigrova, panda, kitova i nevjerojatne raznolikosti života koji volimo i njegujemo na Zemlji. Tiče se i našeg svakodnevnog života i zdravlja, postojanja, načina na koji se hranimo, grijemo i financiramo naše društvo. No na planetu s destabiliziranom klimom, osiromašenim oceanima i rijekama, degradiranim zemljištem i praznim šumama bliže smo rubu, nego sretnijoj budućnosti. Glavne prijetnje vrstama izravno su povezane s ljudskim aktivnostima, uključujući gubitak i degradaciju staništa i prekomjerno iskorištavanje divljeg svijeta. Moramo pronaći bolji način korištenja prirodnih resursa i dogovoriti kako možemo živjeti u skladu s prirodom o kojoj ovisimo – stoji u izvješću.

Više inicijative i ambicije

– Vrijeme je da se promisli na koji se način vrednuje priroda – kulturno, ekonomski i kroz političke programe. Dok svijet čeka obećanje u 2020. godini, godini u kojoj će se globalni čelnici sastati oko pitanja klime, biološke raznolikosti i održivog razvoja, vlade, zajednice, tvrtke i organizacije moraju zajedno pronaći sveobuhvatni okvirni sporazum o prirodi i ljudima u okviru Konvencije o biološkoj raznolikosti, jedinog međunarodnog pravnog instrumenta koji izričito štiti prirodno bogatstvo planeta. Moramo potaknuti javni i privatni sektor da pokažu više inicijative i ambicije kako bismo preokrenuli poražavajući trend biološke raznolikosti – zaključak je izvješća.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba