Policija najavila i kako će pojačani nadzor provoditi tijekom čitavog studenoga i prosinca, zbog “prazničnog raspoloženja” građana i povećanog broja prometnih nesreća

NEMOJTE KOMBINIRATI ALKOHOL I VOŽNJU: Ovog vikenda pojačani policijski nadzor zbog proslave Martinja

Objavljeno: 08.11.2019. IB

Pred nama je proslava Martinja, a nakon toga i božićne i novogodišnje radosti, stoga policija poziva na oprez u prometu. Tako će ovog vikenda, točnije od petka do nedjelje, zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti i preventivno – represivne aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Alkoholizirano 729 vozača

Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao rizične. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova, čije će se lokacije češće mijenjati. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati martinjskih akcija, kada je na području Republike Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga ukupno kontrolirano 8456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, pet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1 promil alkohola u krvi – 344 vozača.
Policija savjetuje vozačima koji su konzumirali alkohol da ostave automobil parkiran na propisan način i pješače, da koriste javni prijevoz i usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze, ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, jer vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste i ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, niti jedan razlog nije opravdan.
Nadalje, iz policije ističu kako statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu pokazuje da se upravo u studenome i prosincu, kada vlada praznično raspoloženje, povećava broj prometnih nesreća te time i stradavanja. Stoga će policija do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu“ – alkohola, brzine, sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i na prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Smrtno stradavanje

Policija je uputila i  poseban apel roditeljima mladih osoba.
– Ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita i  prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom ako imate saznanja da su konzumirali alkoholna pića, a prije davanja vozila na korištenje svojoj djeci, temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažite im na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu – ističu iz policije.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba