U Svetom Križu Začretju potpisani ugovori s četvero poljoprivrednika koji se bave uzgojem zagorskog purana, vrijedni preko 154 tisuće kuna

Korisnici će novac iskoristiti za kupnju rashladnih vitrina za prodaju zagorskog purana, kupnju jajomata, te opremanje klaonica

Objavljeno: 08.11.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je u Svetom Križu Začretju potpisao ugovore s korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratnu županijsku potporu za ulaganje u modernizaciju, povećanje konkurentnosti u preradi i stavljanje na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Zadovoljni mjerom

Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako su pravo ostvarila četiri korisnika, u ukupnom iznosu od 154 tisuće kuna. To su OPG Filipović Marijo, OPG Tušak Snježana, OPG Hercigonja Ivica i OPG Šćuric. Prihvatljive aktivnosti bile su kupnja automata za trženje poljoprivrednog proizvoda, kupnja opreme za klanje zagorskog purana te kupnja rashladne vitrine za prodaju zagorskog purana – istaknuo je Ferek – Jambrek.


OPG Šćuric Irena ostvario je 24.600 kuna i iskoristit će novac za kupnju rashladne vitrine za trženje zagorskog purana i jedan dio opreme za klaonicu. OPG Tušak Snježana dobio je 30 tisuća kuna, te će kupiti aparat za prodaju jaja – jajomat. OPG Filipović Mario ostvario je potporu od 50 tisuća kuna, te će kupiti opremu za klaonicu zagorskog purana i omogućiti bolji rad OPG-a, dok će OPG Hercigonja Ivica, koji je također dobio potporu od 50 tisuća kuna, sredstva uložiti u novu opremu za klaonicu zagorskog purana.
Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos zadovoljan je što poljoprivreda na prostoru općine Sveti Križ Začretje, a isto tako na prostoru županije, funkcionira, i što ljudi još uvijek imaju volje i želje ulagati u zanimanje koje nije baš popularno.
– Veseli me što su dva korisnika s prostora naše općine – napomenuo je Kos.


Župan Željko Kolar kazao je kako je ovo zadnja mjera za ovu godinu, a ukupno ih je bilo osam.

Ista razina potpora

– 101 podnositelj zahtjeva ostvario je 2,3 milijuna kuna. Svake godine napravimo analizu dodjele potpora i dogovaramo mjere za sljedeću godinu, pazeći da se mjere ne poklapaju s potporama koje dolaze s razine Ministarstva poljoprivrede i na ukupnu količinu potpora koje je Republika Hrvatska ispregovarala s Europskom komisijom. Za sljedeću godinu ćemo pripremiti nove mjere koje će biti poznate do 15. studenoga, kad idemo s prijedlogom proračuna prema Županijskoj skupštini – naglasio je Kolar te dodao da s obzirom na četvrtu poreznu reformu ministra financija, koja će jedinicama lokalne i regionalne samouprave uzeti otprilike 800 milijuna kuna, morat će vidjeti kako zatvoriti financijsku konstrukciju i vidjeti koliko se novca gubi u proračunu.
– Naše su prve procjene oko 6,5 milijuna kuna, ali bez obzira na to, mjere za naše poljoprivrednike ostat će na ovoj razini od 2,3 milijuna kuna. Stalno govorim da je poljoprivreda najteža grana industrije i izuzetno je teško opstati u ovim uvjetima tržišta, uz ostale nedaće koje muče proizvođače, a to je nekontroliran uvoz nekvalitetnih poljoprivrednih proizvoda s niskom cijenom, tako da nam je zadatak dizanje standarda, povećanje plaća i kupovne moći, kako bi cijena naših kvalitetnih proizvoda bila prihvatljivija i dostupnija širem sloju građana na području Republike Hrvatske – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba