Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica po četvrti je puta organizirala županijsko natjecanje u čitanju naglas. Inicijatori natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a sudjelovalo je 25–ero učenika iz 14 zagorskih škola.

Nacionalno natjecanje

Prvo mjesto u mlađoj kategoriji osvojila je Leona Hren iz Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice, drugi je bio Lovro Bartolović iz OŠ Marija Bistrica, Područna škola Laz, a treći Josip Stužić iz OŠ Ante Kovačića Zlatar. U starijoj kategoriji, pobijedila je Josipa Bedeniković iz OŠ Velikog Trgovišće, druga je bila Lorena Kapitan iz OŠ “Vladimir Nazor” Budinščina, a treća Ema Šagud iz OŠ Marija Bistrica. Leona Hren i Josipa Bedeniković tako će predstavljati Krapinsko – zagorsku županiju na sedmom nacionalnom natjecanju u čitanju naglas, koje će se održati 21. i 22. studenoga u Sisku.

Odabrano djelo

Na natjecanju su sudjelovali učenici od trećeg do osmog razreda i to u dvije kategorije – od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda. Natjecatelji su predstavljali odabrano djelo pet minuta – u prve dvije minute obrazložili su svoj odabir knjige, a preostale tri minute izražajno čitali naglas priču ili ulomak. U stručnom povjerenstvu bili su profesorica Ivančica Tomorad iz Srednje škole Zlatar, učiteljica u mirovini Marija Micak i direktor Radija Marija Bistrica Elvis Lacković. Mali voditelji bili su Dora Prugovečki i Juraj Galoić, koje je pripremila Anita Klemar.

FOTO: RMB