U Vojarni Rakitje obilježena 29. godišnjica ustroja 1. Gardijske brigade “Tigrovi”, na svečanosti bili i zagorski predstavnici

“Više od 400 Zagoraca prošlo je kroz prvu gardijsku brigadu, a tridesetak zagorskih Tigrova ostavilo je život na oltaru domovine”

Objavljeno: 06.11.2019. zagorjeinternational

U utorak je u Vojarni Rakitje održana svečanost obilježavanja 29. godišnjice ustroja 1. Gardijske brigade “Tigrovi”. Okupljene su pozdravili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednik Udruge “Tigar 91” Petar Bajan. Među brojnim delegacijama koje su položile vijence i zapalile svijeće, bili su i izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general bojnik Miljenko Filipović te izaslanik ministra obrane, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Siniša Jurković

Prvi predsjednik

Sudjelovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je u sklopu programa svečanosti pozdravio brojne okupljene te se posebno osvrnuo na obol Zagoraca u Domovinskom ratu.
– Više od 400 branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije prošlo je kroz prvu gardijsku brigadu. Danas se sjećamo tridesetak zagorskih Tigrova koji su ostavili život na oltaru domovine, ali i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, našeg Zagorca, koji nas je sve poveo u stvaranje hrvatske države. Naša je obaveza, zbog onih najboljih među nama koji su ostavili svoj život, da svatko na svom mjestu napravi najviše da stvorimo Hrvatsku kakvu su sanjali Tigrovi – istaknuo je župan Kolar, koji je zajedno s predsjednikom i tajnikom Udruge veterana 1. gbr. Tigrovi KZŽ Željkom Hercegom i Tomislavom Bedenikovićem položio vijenac te zapalio svijeće kod spomenika poginulim, nestalim i umrlim Tigrovima.

Više od 11 tisuća ljudi

Svečanost je održana kraj Spomen doma Tigrova, koji je prošle godine otvoren na mjestu gdje su Tigrovi osnovani 5. studenoga 1990. godine, kada je postrojeno kompletno zapovjedništvo postrojbe s pripadnicima 1., 2., i 3. satnije. Kroz 1. gbr. Tigrovi je u Domovinskom ratu prošlo više od 11.000 ljudi. Poginulo ih je 367, 1711 ih je ranjeno, a za njih šest se još uvijek traga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba