JE LI OVO NOVI DOM PLAVIH? Dinamo bi konačno trebao dobiti novi stadion bez atletske staze, koji će se graditi na prostoru dosadašnjeg u Maksimiru

Sportski kompleks kapaciteta do 30 tisuća gledatelja imat će novu upravnu zgradu, klupski restoran, nogometnu školu te centar medicinske dijagnostike

Objavljeno: 05.11.2019. zagorjeinternational

Na sastanku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića s predstavnicima Dinama, predvođenim predsjednikom Mirkom Barišićem i predsjednicom Uprave Vlatkom Peras prošlog četvrtka dogovoreno je kako će se na mjestu današnjeg stadiona Maksimir graditi novi.

Zaključeno je da se taj prostor sagledava kao kompleksna cjelina kroz urbanistički natječaj koji će riješiti pitanje nogometnog stadiona s pomoćnim terenima i atletskog stadiona te odgovarajuće infrastrukture, a dogovoreno je isto tako kako će se stadion graditi u partnerskom odnosu Grada i Gradskog nogometnog kluba Dinamo.

Sportski kompleks

Kako donosi jutarnji.hr novi stadion na Maksimiru nakon što se donese odluka o uklanjanju postojećeg, bit će dio sportskog kompleksa u kojem će se naći trenutačni bazeni Svetice, ali i novi atletski stadion te podzemna garaža na Borongaju. Atletski stadion trebao bi primiti do četiri tisuće gledatelja, a garaža na Borongaju trebala bi primiti čak 2500 vozila. Osim toga, novi stadion bit će fizički do Hitrec – Kaciana, koji će imati vlastitu tribinu za 4 tisuće ljudi te sve uvjete potrebne za organizaciju utakmice. Dinamo bi trebao dobiti i novu upravnu zgradu za smještaj uprave, klupski restoran, nogometnu školu, internat Nogometne škole te centar medicinske dijagnostike.

Sam stadion na kojem će igrati Dinamo i hrvatska reprezentacija bit će IV. kategorije, a imat će kapacitet između 28 i 30 tisuća gledatelja, te će sva mjesta biti sjedeća i cijeli kompleks za gledatelje bit će natkriven. Budući da Dinamo svoje utakmice igra do sredine prosinca te drugi dio sezone početkom veljače, sam stadion imat će grijanje, a razmatraju se opcije grijanja s krovne konstrukcije, odnosno grijana sjedala. Bit će u potpunosti nogometni, što znači da neće imati atletsku stazu, već će tribine ići do samog terena. Pet posto kapaciteta stadiona bit će rezervirano za osobe s invaliditetom, a sam teren bit će dug 105 metara, dok će mu širina biti 68 metara. Semafor na stadionu imat će dva ekrana kako bi se gledateljima na svim sektorima osigurao nesmetani i relativno izravan pogled. Za gledatelje će isto tako biti osigurano 50 zahoda i 50 pisoara, ugostiteljski barovi, prva pomoć te press loža koja će imati 500 natkrivenih mjesta.

Glavna tribina

Igrači će na teren izlaziti tunelom koji će se pojaviti iz utrobe zapadne tribine i to će i dalje biti glavna tribina na kojoj će se moći smjestiti 9000 gledatelja. Ta tribina imat će gornju i donju tribinu, a VIP i VVIP mjesta bit će smještena na dvije etaže između gornje i donje tribine. Plan je da na toj tribini postoji 40 loža, a u svaku od njih moći će se smjestiti do 12 ljudi. Prema nekim planovima, u cijelom tom prostoru, na obje etaže VIP loža, utakmicu će moći pratiti do 2000 ljudi. Posjetitelji loža trebali bi na raspolaganju imati pet barova sa šankovima dugim 15 metara, kuhinju, poseban lounge bar za VVIP goste, kuhinju.

Izgled novog stadiona još se uvijek ne zna. Naime, raspisat će se međunarodni javni natječaj, a tek nakon odabira budućeg izgleda stadiona, znat će se i njegova točna cijena, navodi jutarnji.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba